Nisu svi isti
0

Piše: Mirza Čubro / Političarima moramo pokazati da su zamjenjivi

Piše: Mirza Čubro, novinar, Nezavisne novine
Građani Bosne i Hecegovine nezadovolji su stanjem u zemlji. Vidimo to iz raznih anketa i istraživanja javnog mnijenja. Većina nezadovoljnih građana nema posao, kolone siromašnih i gladnih sve su duže, njihova djeca ne mogu upisati fakultet ili školu koju žele a da ne plate.

Nezadovoljni su Bosanci i Hercegovci jer su onim sretnim koji rade plaće sve manje, a računi sve veći. Nezadovoljni su jer je uvriježena praksa da se ljekarima donose skupocjeni pokloni kako bi radili posao za koji su inače plaćeni. Tišti građane BiH i nepotizam, korupcija kojom su protkani svi slojevi društva. Boli ih da gledaju kako majstori tajkunske privatizacije postaju bogatiji preko leđa siromašnih, i umjesto u zatvorima, oni završavaju kao ugledne javne ličnosti, a nerijetko su predstavljeni i kao dobročinitelji.

Sve ovo, ali i još mnogo toga smeta građanima BiH. Kažu to često pred TV-kamerama ili njihovo nezadovoljstvo “upamte” novinarske bilježnice. Požale se kako im vlast ne valja, kako "njihova" vlast ne radi za opći, nego samo za vlastiti interes. Gledajući i slušajući sve ono što građanima smeta, nije teško zaključiti da jedva čekaju prvu priliku za promjene. Godinama, sudeći po reakcijama javnosti na neke od gorućih problema, čini se da smo na pragu erupcije nezadovoljstva čiji će ishod biti promjene. Promjene se još nisu desile. Građani koji su nezadovoljni stanjem u zemlji, kada uđu u glasačke kabine, kao da zaborave na sve one nabrojane probleme i glasaju protiv promjena.

U sličnom raspoloženju dočekujemo i predstojeće izbore. Bosanci i Hercegovci danas ne žive bolje nego prije četiri godine. Problemi koji su ih mučili prije četiri godine, muče ih i danas. Postoji sasvim dovoljno razloga za promjene, ali rečenica koju često čujem pojačava bojazan da do promjena neće doći. Prečesto čujem kako mnogo ljudi neće izaći na izbore jer nemaju za koga glasati.

Nije teško se složiti s onima koji tvrde da su nam alternative loše. Problem je što u BiH imamo stranke i političare koji misle da su pretplaćeni na pozicije u vlasti. Čvrsto su uvjereni da neće biti smijenjeni, pa se i ne trude raditi posao za koju su birani. Političarima moramo pokazati da su zamjenjivi, a to možemo samo ako izađemo na izbore i glasamo.

Na narednim izborima ponovo nećemo imati priliku da biramo između savršenog i lošeg. Imat ćemo priliku da biramo između manje i više lošeg. Ali, korak po korak, birajući manje loše, doći ćemo u fazu kada ćemo birati između više dobrih. Proces je to koji će trajati neko vrijeme, ali moramo iskoristiti priliku da krenemo ka boljem i da političarima poručimo da su zamjenjivi jer će za svoj nerad biti kažnjeni već na narednim izborima, ako treba, i prije toga.

Iznimno je važno da prestanemo vjerovati u priče o ugroženosti jednih od drugih jer te su priče samo paravan iza kog se kriju interesi često isprepleteni s kriminalom. Niko neće rasturiti BiH kako nas plaše, niti će bilo ko promijeniti njenu unutarnju strukturu bez saglasnosti svih koji žive u ovoj zemlji. Ali, ako ne izaberemo promjene, onima koji nisu uradili ništa da nam svima bude bolje dat ćemo priliku da još četiri godine rade kao i dosad, a rezultatima njihova "rada" svjedočimo svaki dan.

Portal Sarajevo-x.com svake sedmice donosi vam kolumne književnika, novinara, političkih analitičara i javnih ličnosti u kojima pišu o bh. stvarnosti i razlozima zbog kojih treba iskoristiti svoje pravo i izaći na izbore.