{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Piše: Stefan Pejović
/
Ćate, pisari i kabadahije ne daju svoje nahije

S
20.8.2010. u 10:00
0
0
Ćate, pisari i kabadahije ne daju svoje nahije
0
Ćate, pisari i kabadahije ne daju svoje nahije
U eri globalizacije, kada svaka jedinka pokušava da se prilagodi novim principima svjetskog funkcionisanja i kada su razlike među ljudima sve manje, jako je teško reći da nisu svi isti. Pogotovo u politici.
Male zemlje, poput naše, pijuni su na evropskoj i svjetskoj sceni. Možda laičkim posmatračima to i ne izgleda tako, ali je to nepobitna činjenica. Kako trenutna politička garnitura na svim nivoima vlasti ide u korak sa modernim izazovima?

Nikako.

Brojni statistički podaci koji nas svrstavaju na dno Evrope, zajedno sa Albanijom (kojoj smo se nekad rugali grubim i neukusnim šalama), skoro su svakodnevnica koju proživljavamo.

Pitanje svih pitanja, u našem slučaju, jeste zbog čega dopuštamo da nas polupismene ćate, pisari i kabadahije vode i predstavljaju pred ozbiljnim institucijama EU, UN-om, NATO-om, i svim ostalim organizacijama koje pune usta spomenutih političarčića? Odnosno, zašto dopuštate da vam to rade?

Ne mogu vjerovati da je Bosancima i Hercegovcima i svima ostalima koji žive u ovoj zemlji počelo manjkati ponosa i da se njihov život sveo na prazno naklapanje uz kafu i uz obaveznu "dosjetku" kako su "oni s druge strane" (ili treće, četvrte...) ovakvi ili onakvi.

Skoro se svaki čovjek u ovoj zemlji treba stidjeti onoga što ostavlja svojoj djeci. Da li postoji ijedna stvar na koju ste ponosni u posljednjih 20 godina?

Da li ima nešto što sa ponosom prepričavate prijateljima i poznanicima izvan BiH, osim gostoljubivosti i onih divnih osobina koje su od davnina ugrađene u kolektivni karakter svih južnih naroda, pa tako i našeg. Oskarovci, sportisti, filmaši, zaslužni građani...

Indikativno je da svi oni konstantno pričaju o lošim stvarima koje rade ovdašnji političari, a, s druge strane, narod verificira svojim glasovima ono što "zaštitnici nacionalnih interesa" kažu ili urade.

U zemlji koja je 70% ruralna i u kojoj obitava 22% nepismenih, jasno je da se pričom o nekim civilizacijskim uzletima i pomacima ne mogu uzeti glasovi.

Ćate, pisari i ostale kabadahije a la Bahtić na izletu u politici siju sjeme mržnje, podjele, nesloge i nereda, kako bi napunili vlastiti trbuh gladan mekinja i žita.

Tako su se sa magaraca spustili u crne limuzine i džipove, traktore zamijenili BlackBerry, ali crno ispod noktiju ih obilježava gdje god krenuli (bez uvrede ljudima sa sela koji časno i teško zarađuju i hrane nas i našu djecu).

Pokvaren političar će pokvariti svog podređenog, podređeni svog podređenog, sve dok krug ne dođe do korijena društva u kojem malobrojni ostaju pošteni, a licemjerje prekriva ljudskost.

Nadam se da ćete u oktobru odabrati neku od pet-šest partija koje nisu imale dovoljno šanse da pokažu šta znaju i da ćemo barem pokušati živjeti kao ljudi. Ovako govorim i svojim prijateljima, jer od uvijenih fraza da "glasamo protiv ovih" više nema ništa.

Dogorjelo je.

"Our generation will have to repent not only for the words and acts of the children of darkness, but also for the fears and apathy of the children of light" (MLK).

Portal Sarajevo-x.com svake sedmice donosi vam kolumne književnika, novinara, političkih analitičara i javnih ličnosti u kojima pišu o bh. stvarnosti i razlozima zbog kojih treba iskoristiti svoje pravo i izaći na izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: