{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Piše: Marinko Sekulić
/
"Narode, ako sad ne napravimo promjene na izborima, bit će kasno"

S
2.7.2010. u 10:00
0
0
"Narode, ako sad ne napravimo promjene na izborima, bit će kasno"
0
"Narode, ako sad ne napravimo promjene na izborima, bit će kasno"
Novinar iz Srebrenice koji se nakon rata vratio u grad u kojem je, iako Sarajlija po rođenju, proveo većinu radnog i životnog vijeka, piše za naš portal u okviru serije kolumni "Nisu svi isti" iz ugla grada koji pred izbore već godinama mnogim političarima služi za potkusurivanje i "buđenje nacionalne svijesti", te kao i prethodni kolumnisti u ovoj rubrici objašnjava zbog čega je bitno da svi izađu na predstojeće opće izbore u BiH.
Srebrenica je već godinama svojevrstan barometar svih političkih, predizbornih i drugih dešavanja u BiH. Mjestom raznih eksperimenata Srebrenica je postala još pred samu erupciju ratnog ludila na prostoru bivše nam zajedničke države. Ko se još sjeća napisa, mahom u beogradskoj štampi, o navodnim pritiscima zbog kojih se srebrenički Srbi iseljavaju preko Drine? Sijanja sjemena međunacionalne mržnje i straha od drugih, iz usta raznih govornika na predizbornim skupovima uoči prvih višepertijskih izbora, baš u ovom gradu? Ti i drugačiji eksperimenti nad narodom kulminirali su tokom ratnih, a na drugačije načine i ovih poratnih godina.

Izuzmu li se eksperimeti tokom rata svi drugi bi se mogli svrstati pod zajednički imeniocem, homogenizacije i utjerivanja naroda u nacionalno-etničke torove koji su osnovni temelj svih struktura vlasti u ovoj nesretnoj zemlji evo već gotovo dvije decenije.

Ne treba nikava mudrost ni pamet da se uvidi da Srebrenicom i Srebreničanima nakon rata manipulišu vlasti obaju entiteta ali i međunarodni faktori. Svako iz svojih interesa i namjera. Međunarodni faktori Srebrenicu moraju imati pod čvrstom kontrolom jer se boje da bi mnogo njihovog prljavog veša "posijanog" ovdje moglo odnekud iznenada isplivati. Srebrenica je i ponajveća praonica novca na Balkanu, posebno zbog nikad ni približno izbrojanih iznosa pomoći u ovaj grad ili na njegovo ime.

Za vlasti iz Banje Luke Srebrenica je još uvijek enklava pod kontrolom Bošnjaka čiji stvarni napredak i prosperitet baš zbog toga ne žele ili samo deklarativno podržavaju. Preostali Srbi za njih su samo moneta političkih potkusurivanja ili kolateralna šteta.

Vlastima iz Sarajeva Srebrenica treba najprije kao poligon za promociju odašiljanja poruka, vlastitom narodu u cilju održavanja na vlasti. Stalno podsjećanje na genocid u Srebrenici, manipulisanje žrtvama i ljudskom nesrećom, sa druge strane im je najmoćnije sredstvo za učvršćivanje već dobro stvorene crno-bijele slike o zločincima i žrtvama kao i odlično sredstvo pritisaka za dobivanje različitih političkih ustupaka.

Srebreničani, naročito prijeratno gradsko stanovništvo rasuto u BiH i dijaspori diljem svijeta, uglavnom ne izlazi na izbore i tako ne učestvuje značajnije u raspodijeli vlasti u Srebrenici još od kako su nacionalisti naslijedili komuniste. Kao da su se prešutno pomirili da njihovim gradom i državom vladaju, kako kažu "stranci i seljaci".

Slične priče stalno slušam i u drugim mjestima u BiH, gdje god da sjednem sa prijateljima starosjediocima. Kao razlog šte ne izlaze na izbore navode da nemaju za koga glasati. Ovi što su u sedlu vlasti već dvije decenije, obilato to koriste i ne ispuštaju uzde iz ruku. Bh. političari ciljano, baš zato što ime Srebrenice nikog ne ostavlja ravnodušnim, predizbornu kampanju mjesec prije zvaničnog početka započinju iz Srebrenice nekom psinom ili podmetnutom podvalom tipa ugroženosti jednih od drugih, nemogućnosti zajedničkog života... Poruke uvijek iste, zamijene se samo detalji i finese.

Oni koji su nas do rata doveli, rat vodili i poslije dejtonskog primirja rat nastavili, samo bez pucanja, perfidnijim sredstvima poput politike, oni i dalje ratuju, kradu, profitiraju i bogate se. Posljedice trpimo mi građani, narod, birači i glasači što im samo za to i trebamo, da za njih glasamo do u beskonačnost jer oni niti misle sjahati niti se mogu zadovoljiti kolikogod da ukradu i opljačkaju sirotinju, raju. Po oprobanom receptu počne, kako to zapadnjaci kažu, "zapaljiva retorika" ili u našim jezicima lijepo rečeno uvrede, laži, klevete i drugi načini plašenja jednih drugima, tipa "ukinut ćemo vam entitet", "mi ćemo se referendumom izdvojiti". I tome slično...

A narod ko narod, pred novinarima, uglavnom, svi hoće "promjene nabolje" jer "nikada nije bilo gore", ali čim zamaknu iza glasačkog paravana već godinama kao hipnotisani ponovo i opet glasaju za iste. Za iste one koji nas već godinama pljačkaju, lažu, sramote i koji su nas doveli do prosjačkog štapa. Koliko li će nam trebati da shvatimo da ni od ukidanja entiteta ni od referendumskog izdvajanja i sličnih laži i pustih želja nema ništa. Sve je to šuplja, što bi narod kazao. Da su mogli davno bi ti, što im još uvijek vjerujemo, svoje prijetnje ostvarili. Ali to nije moguće i neće ni biti.

Prošlo je i pet do dvanaest da uhvatimo voz za Evropu. Narode, ako sad ne progledamo svojim očima i među lošim izaberemo manje loše, jer nažalost takav nam je trenutni izbor, i tako napravimo prvi korak ka promjenama koje svi želimo, bit će kasno. Bit će kasno jer ako na izborima ne napravimo promjene i dalje ćemo ostati taoci taloga sa dna našeg društva, a tako ćemo nažalost u njihove ruke prepustiti i pravo odlučivanja o budućnosti naše djece i unučadi.

Portal Sarajevo-x.com svake sedmice donosi vam kolumne književnika, novinara, političkih analitičara i javnih ličnosti u kojima pišu o bh. stvarnosti i razlozima zbog kojih treba iskoristiti svoje pravo i izaći na izbore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: