Banjalučani na ulicama
20

Policija zabranila prilaz Dodikovoj palati

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko stotina ljudi učestvovalo je na večerašnjem protestu u Banjoj Luci koji je putem društvene mreže Facebook, zbog nezadovoljstva opštim stanjem u društvu, organizovala građanska inicijativa "Park je naš".

Već tokom okupljanja, koje je bilo zakazano za 18 sati kod Starog hrasta vidjelo se kako će večerašnji skup biti puno masovnijih od prethodnih. Neposredno prije kretanja u šetnju ulicama Banje Luke, organizatori su, uz već poznatu parolu "Svi na ulice", poručili da je vrijeme da se javno ustane protiv tiranije i korupcije.

"Ovo je naš glas protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, beskrupuloznog bogaćenja maskiranog u nacionalne interese, uskraćivanja građanskih prava i sloboda, tiranije i jednoumlja", poručili su aktivisti građanske incijative "Park je naš". Oni su dodali kako je okupljanje organizovano simbolično, na dan početak izborne kampanje u BiH.

Oko 18,45 sati okupljena masa je, uz podršku brojnih sugrađana koji su ih pozdravljali sa svojih balkona i uz sirene automobila, krenuli prema centru grada, ali ih je ispred Narodnog pozorišta RS dočekao kordon policije, koji im nije dozvolio da šetaju centrom grada. Pored toga, okupljena masa zaustavila je saobraćaj u glavnoj banjalučkoj ulici, te se uputila ka Trgu Krajine, gdje ih je ponovo sačekala policija. Tokom čitave šetnje Banjom Lukom su odjekivali povici "Lopovi, lopovi…".

Organi reda demonstrantima nisu dozvolili ulazak u Gospodsku ulicu, te prilazak Palati Predsjednika RS, te je više od pola sata trajalo naguravanje sa policijom, ali je na kraju sve prošlo bez incidenata. Prema tvrdnjama očevidaca, prilikom stajanja pred policijskim kordonom, jedan od policajaca je iz okupljene mase "izvukao" i legitimisao dopisnika Federalne televizije Mišu Vidovića, koji je na kraju pušten.

Nakon toga aktivisti građanske inicijative "Park je naš" sjeli su ispred kordona policije u Gospodskoj ulici, a oko 20 sati okupljena masa u centru grada je polako počela da se rasipa. Oko stotinjak najupornijih demonstranata, kako javljaju reporteri portala Klix.ba, vratilo se na Trg Krajine, gdje uz pištaljke i transparente još uvijek protestvuju.