I večeras se okupljaju
1

Aktivisti banjalučke građanske inicijative pozivaju: Svi na ulice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktivisti građanske inicijative "Park je naš“ iz Banje Luke najavili su i za večeras izlazak na ulice te pozivaju građane da im se pridruže kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u društvu.

Okupljanje je ponovo zakazano kod Starog hrasta u 18 sati.

Sinoćnju šetnju, uz parole "Svi na ulice“, organizirali su s obzirom na to da je zvanično počela predizborna kampanja u BiH, te da bi ukazali "da se bore protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, tiranije i jednoumlja...“

Njih nekoliko stotina prošetalo je centrom Banje Luke, ali im policija nije dozvolila prilaz palači predsjednika RS-a, dok je novinar Federalne televizije iz Banje Luke zaustavljen kada je pokušao proći kraj kordona policajaca.

Aktivisti ove građanske inicijative ponovo su prolazeći pored lokalnih i entitetskih institucija vlasti uzvikivali "Lopovi“ i "Lopove“ te uz zvižduk poštaljki izrazili bunt protiv, kako navode, nepravde, a uz zahtjeve za zaštitu građanskih prava.

Odziv građana nije bio onoliki koliko su očekivali, a jedan od aktivista tvrdi da je to stoga što su "ljudi na vlasti vješti u tome da stvari okrenu u svoju korist, optužbama da iz protesta neko stoji“.

Pokret "Park je naš" zaživio je u Banjoj Luci krajem maja nakon što je na zemljištu kod Medicinske elektronike investitor Grand trade počeo izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta na do tada zelenoj površini.

Okupljanja građana nisu omela izgradnju koja je u toku.