{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Šetači" ne smiju pred zgradu Vlade RS-a

F
23.6.2012. u 15:35
19
12
"Šetači" ne smiju pred zgradu Vlade RS-a
19
"Šetači" ne smiju pred zgradu Vlade RS-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banjalučka policija saopćila je danas da građani, koji su se sinoć okupili ispred zgrade Radio televizije Republike Srpske u Banjoj Luci, "nisu postupili po naređenju policijskih službenika da ne prilaze zgradi Vlade RS-a, koja je jedan od posebno čuvanih objekata ispred kojeg po zakonu nije dozvoljeno okupljanje“.
Iz CJB Banja Luka navode da su policajci vršili osiguranje javnog skupa na kojem su se okupili građani koji protestvuju zbog izgradnje poslovno-stambenog kompleksa kod "Medicinske elektronike“.

Oko 19:45 sati grupa građana je u toku šetnje došla do neposredne blizine objekta Radio- televizije Republike Srpske i krenula prema objektu Vlade Republike Srpske.

"Policijski službenik stao je ispred skupine građana, izdao naređenje da se zaustave i saopćio im da ne mogu nastaviti kretanje prema zgradi Vlade Republike Srpske, jer Zakon o javnom okupljanju građana ne dozvoljava organizovano okupljanje građana u blizini objekata koji se posebno osiguravaju“, stoji u saopćenju.

Tada je, kako se dodaje, jedan muškarac, koji se kretao na biciklu, počelo da viče "Picin park (zelena površina ispred Medicinske elektronike) je naš, šta ne može dalje, nećeš nam ti zabraniti".

Ova osoba nije sišla sa bicikla već ga je, navodi policija, "usmjerila prema policijskom službeniku i udarila biciklom u njega, a zatim pokušava da siđe s bicikla“.

U saopćenju se tvrdi da je "policijski službenik navedenu osobu uhvatio za nadlakticu desne ruke i povukao ga sa bicikla pokušavajući da ga savlada. U tom momentu veći broj nepoznatih građana prilaze i guraju policijske službenike pokušavajući da ih fizički napadnu te da ne dozvole lišenje slobode pomenute osobe“.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da je muškarac koji je „narušio javni red i mir fizičkim napadom na policijske službenike R.Š., nastanjen u Banjoj Luci“.

Slijedi daljnji rad, kako navode, na utvrđivanju odgovornosti i peduzimanju zakonom predviđenih mjera protiv navedene osobe.

Treba podsjetiti da već četvrtu sedmicu traje okupljanje građana Banje Luke protiv izgradnje velikog poslovnog objekta kod "Medicinske elektronike“, čije pripreme za izgradnju su uveliko u toku i pored činjenice da jedan broj građana protestira.

Iako vlasti Banje Luke nisu dostavite informacije koje su zatražile nevladine organizacije o dodjeli zemljišta investitoru, preduzeću "Grand trade“ iz Banje Luke, građani su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i da će nastaviti okupljanje svako veče.

Neki od sinoćih učesnika ovih okupljanja ispričali su da su se uputili prema zgradi RTRS-a kako bi mirno proveli akciju akciju “Bukom protiv tišine”, odnosno izrazili nezadovoljstvo radom javnog servisa RS-a koji pripada svim građanima, ali ove proteste ignoriše.

Tvrde da nije bilo razloga za “prekomjernu upotrebu sile” od policije te da su građani formirali obruč i spriječili hapšenje R. Š, koji je policajce pokušao zaobići biciklom.

Iz građanske inicijative “Park je naš” danas je poručeno - “Niste nas uplašili”, a novo okupljanje zakazano je i za večeras u 19;00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: