Nestanak prijavljen 9. januara
383

Policija neće organizovati veliku potragu za akademikom Redžićem

Piše: N. Jamaković
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sarajevska policija od 9. januara, kada je prijavljen nestanak, traga za nestalim akademikom, predsjednikom Asocijacije nezavisnih intelektualaca Sulejmanom Redžićem, ali do danas nemaju bitnih informacija o njemu, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.

Nefić je za naš portal naveo kako je policija od trenutka kada je prijavljen nestanak pokušala doći do informacija o akademiku na sve načine te su provjeravali u bolnicama, hotelima, planinarskim domovima, a pokušali su doći do informacija i posredstvom svojih područnih uprava.

"Uputili smo upit i Graničnoj policiji BiH kako bismo provjerili je li Redžić možda prešao granicu naše zemlje, a također provodimo potragu na području čitavog kantona. No, do danas nemamo značajnijih informacija u vezi sa ovim slučajem", kazao je Nefić, dodajući kako će potraga biti nastavljena.

Pretraga terena na čitavom području Kantona

On je istakao kako su priče da je akademik Redžić na dan nestanka otišao u šetnju prema Trebeviću samo nagađanja te da policija još uvijek nema određenu lokaciju na kojoj vrši intenzivniju potragu.

"Mi nećemo organizovati neku veliku i posebnu potragu na nekoj određenoj lokaciji, već ćemo, kao i dosad, nastaviti provjeravati sve informacije i teren na području čitavog kantona", dodao je Nefić.

Redžićev prijatelj i član Kruga 99 Adil Kulenović za Klix.ba je kazao da je posljednji kontakt sa Redžićem imao 3. januara, kada mu je on poslao mail i čestitao Novu godinu.

"U tom mailu mi je napisao kako je izgubio mobitel te mi je mailom poslao novogodišnju čestitku i zatražio da ga zamijenim na narednoj sesiji Kruga 99, u nedjelju, 6. januara. Održali smo tu sjednicu ništa ne sluteći, no kada sam ga poslije toga zvao kako bismo dogovorili detalje u vezi sa narednom sjednicom, bio je nedostupan i više se nije javljao. Danas smo izuzetno zabrinuti za našeg prijatelja i kolegu", rekao je Kulenović.

Druženje uoči Nove godine

On je dodao da su članovi Kruga 99 zajedno sa akademikom Redžićem nekoliko dana uoči Nove godine imali druženje. "Ništa nije ukazivalo na to da on ima bilo kakvih problema. Kao i uvijek, bio je vedar i nasmijan i vrlo optimističan kada je riječ o planovima za ovu godinu", dodao je naš sagovornik.

Kako javlja agencija Fena, Gorska služba spašavanja trenutno je u visokom stepenu pripravnosti zbog nastavka potrage za nestalim profesorom Sulejmanom Redžićem, a koju provodi MUP Kantona Sarajevo, potvrdio je načelnik Gorske službe spašavanja Adnan Podžo.

"Dvadesetak članova službe od sinoć su na raspolaganju Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje rukovodi potragom. Sada od nadležnih čekamo da dobijemo smjernice za daljni tok istrage", kazao je Podžo. Ukoliko se budu pretraživali planinski predijeli, ističe da će Gorska služba spašavanja imati na raspolaganju motorne snage te da će oni biti nadležni za taj dio potrage.

Gorska služba spašavanja na raspolaganju

Iako članovi MUP-a Kantona Sarajevo već pretražuju određena područja, gdje bi mogao biti profesor Redžić, glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić nije želio otkrivati naredni korak istrage, te da li će biti neophodna pomoć članova Gorske službe spašavanja.

"Tokom narednih aktivnosti vidjet ćemo da li će se u potragu uključiti Gorska služba spašavanja", poručio je Nefić. Pripadnici sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 jučer su počeli pretraživati korito Miljacke i prostor oko rijeke.

Profesor Redžić je šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje vodi i Centar za ekologiju i prirodne resurse te je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.