Nestao 9. januara
1

Spasioci spremni za potragu za Redžićem, čeka se nalog MUP-a

Piše: J. Hadžiahmetović
Prof. dr. Sulejman Redžić
Prof. dr. Sulejman Redžić
Gorska služba spašavanja iz Sarajeva i Klub spasavalaca 2.000 čekaju nalog MUP-a Kantona Sarajevo da krenu u potragu za akademikom Sulejmanom Redžićem koji je nestao 9. januara ove godine.

Kako su za portal Klix.ba kazali u MUP-u KS, još uvijek nemaju novih informacija o nestanku Redžića. O cijelom slučaju obaviještene su i policijske stanice širom Bosne i Hercegovine.

Sarajevski spasioci u potpunosti su spremni za eventualnu potragu po planinskim dijelovima. Prema neslužbenim informacijama, na dan nestanka, Redžić je otišao u šetnju prema Trebeviću. Prema riječima Paše Grbo iz Kluba spasavalaca 2.000, oni će odraditi svoj dio posla ukoliko kantonalni MUP to od njih zatraži.

"Otišli smo u kanjon Miljacke i pretražili taj dio, međutim, bez uspjeha. Onda je bila informacija da je viđen na Bjelašnici. Dok se sve to ispita, u svakom trenutku mogu računati na nas", kazao je Grbo za portal Klix.ba.

Njegov kolega iz sarajevske Gorske službe spašavanja Adnan Podžo kaže kako su u stalnom kontaktu sa inspektorom Antom Anđićem koji vodi cijeli slučaj.

"Sinoć smo razgovarali sa suprugom Slujemana Redžića koja nas je zamolila da krenemo u potragu. Naši ljudi su još uvijek u pripravnosti, jedna ekipa je na Bjelašnici dok je druga u gradu i čekamo bilo kakvu informaciju od MUP-a KS i da se krene u potragu", kaže Podžo za portal Klix.ba.

Naš sagovornik kaže kako su pripremili dvoje motorne sanke i specijalizirane skije sa kojima bi brzo i efikasno mogli pretraživati teren. Iako su imali sličnih slučajeva u GSS-u, kaže Podžo, nikada se nije desio ovako dug zastoj od prijavljivanja u odnosu na vrijeme nestanka.

"Imali smo prije par godina slučaj planinara Vlade Popovića. Mi smo tri mjeseca tragali na Čavljaku da bismo ga pronašli na Trebeviću, na skroz suprotnoj strani. Sadašnje informacije još uvijek su nesigurne za pokretanje potrage. Bolje je sačekati pravu informaciju i onda krenuti u opsežnu potragu", kaže Podžo.

Podsjetimo, nestanak Sulejmana Redžića prijavljen je 9. januara i od tada mu se gubi svaki trag.

Redžić redovni je profesor i šef katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje vodi i Centar za ekologiju i prirodne resurse. Dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.