Olakšajmo im život
227

Pokrenuta kampanja: Centru za rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju potrebno 176.000 KM

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Djeca s poteškoćama u razvoju, posebno ona kod koje je dijagnosticiran autizam, na području Tuzlanskog kantona (TK) do kraja ove godine bi trebalo da dobiju adekvatno mjesto za puni tretman, odnosno uslugu rane rehabilitacije. Naime, prije nekoliko dana pokrenuta je kampanja za prikupljanje sredstava za osposobljavanje prvog Centra za ranu intervenciju na tuzlanskoj regiji, za što je potrebno 176.000 konvertibilnih maraka.

Na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, prije sedam godina je na inicijativu lokalne zajednice Lukavca i Rotary kluba ove općine osnovano Udruženje "Mali svijet" koje pruža usluge rane rehabilitacije djeci s poteškoćama u razvoju.

Ovo lukavačko udruženje trenutno ima 83 djece s razvojnim poteškoćama, a kod većine njih zabilježen je autizam.

Princip rada preslikan iz SAD-a

S mališanima koji dolaze iz nekoliko općina TK radi deset stručnjaka po metodi koja je preslikana iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), odnosno od tamošnje Asocijacije logopeda koja je boravila u ovom udruženju.

Tim stručnjaka čine defektolozi raznih usmjerenja, a s djecom rade na vizuelnoj jasnoći, organizaciji i informaciji, što u konačnici dovodi do njihovog lakšeg organizovanja u prostoru, a samim tim i do postizanja boljeg efekta u učenju.

"Pored toga radimo i 'Floortime' razvoj, a primjenjujemo i igre za senzornu integraciju. Kroz ove aktivnosti mi kod djece poboljšavamo senzorni unos kako bi se živčani sistem lakše organizovao, odnosno lakše obradio informacije koje oni prime iz spoljne sredine. Također, imamo i tretman jezičkih vještina, a sve se zasniva na principima primjene analize ponašanja – ABA koji naučno dokazano daje najbolje rezultate kod djece s razvojnim poteškoćama", kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja "Mali svijet" Amra Fatušić.

Inače, do prije tri godine štićenici ovog udruženja su dnevno provodili po šest sati u tretmanima, međutim, naglim povećanjem korisnika terapije su smanjene na tri, a potom i na sat i po vremena.

"Da bismo svoj djeci pružili priliku da dobiju tretman, jer smo u tom trenutku bili jedina institucija na području TK koja je primala djecu na takav vid rehabilitacije, bili smo primorani da smanjimo dužinu trajanja tretmana, što je dovelo i do usporavanja napretka djece", istakla je Fatušić.

Međutim, u ovom udruženju pružaju maksimalne napore kako bi mališanima pružili što adekvatniju rehabilitaciju, a njihov trud i značaj prepoznala je i lokalna zajednica te su im nedavno ustupljene i mnogo veće prostorije za rad u nekadašnjoj područnoj školi u Mjesnoj zajednici Donji Bistarac kod Lukavca.

Prelaskom u nove prostorije stvorili bi se uslovi za formiranje Centra za ranu intervenciju koji bi pružao ranu rehabilitaciju, a koristilo bi se više pristupa i terapijskih tehnika, čime bi se ostvario znatno bolji napredak u radu s djecom.

Pokrenuta kampanja "Budi mali svijet"

Za adaptaciju prostora potrebno je uložiti određena finansijska sredstva te je ovo udruženje skupa s Nevladinom organizacijom World Vision te Rotary klubovima Tuzla i Lukavac pokrenulo kampanju pod nazivom "Budi mali svijet", kojoj je cilj osigurati novčana sredstva u iznosu od 176.000 KM.

"Kampanja prije svega prepoznaje potrebu da najranjivija skupina u našem društvu, a to su djeca s razvojnim poteškoćama, dobiju jedan adekvatan tretman koji zaslužuju u svom odrastanju. Ova kampanja nastoji i da prostor područne škole Donji Bistarac, koji je lokalna samouprava ustupila na korištenje, osposobi u jedan funkcionalan, moderan i prije svega adekvatan centar za ovu djecu, u kojem ćemo kroz različite pristupe u radu nastojati taj društveni problem adresirati u njegovoj ranoj fazi", pojasnio je za Klix.ba koordinator kampanje "Budi Mali svijet" i predstavnik organizacije World Vision Mirza Đelmo.

Objekt se nalazi na lokaciji koja je prilagođena potrebama rada s mališanima, a raspolaže i velikim igralištima.

Cjelokupnom realizacijom ove priče, pored svih spomenutih aktivnosti, stvorila bi se mogućnost i za uvođenje hipoterapije, odnosno terapije jahanjem konja.

"Ovo relativno malo ulaganje potrebno je napraviti sada, jer bi dugoročno mogli ostvariti uštede. Naime, ukoliko ovu djecu ne vratimo u funkcionalnost i ne omogućimo im da se funkcionalno integrišu u društvo, postat će, nažalost, dio društva koji moramo izdržavati, a koji će država i druge nevladine organizacije adresirati. U našoj perspektivi ovo također predstavlja i malu investiciju, ako pogledamo benefite koje donosi, jer individualan tretman za osobe s poteškoćama u razvoju u trajanju od 45 minuta košta 67 KM", naglašava Đelmo.

Kampanja ima za cilj afirmirati građane, predstavnike vlasti, drugih nevladinih organizacija, roditelje, kompanije, ali i sve one koji mogu dati svoj doprinos da skupom malih donacija bude osigurano postojanje jednog ovakvog centra.

Svoju podršku kampanji dalo je i nekoliko poznatih bh. ličnosti, a kreirana je i online platforma na kojoj je moguće pronaći više informacija kada je riječ o načinu doniranja sredstava.

Također, u okviru ove kampanje tokom mjeseca jula će biti organizirana i donatorska večera za načelnike općina koje djeluju na području TK.

Prema kreiranom planu, kampanja će trajati do kraja septembra ove godine, a ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, uspostava centra se očekuje do kraja ove godine.