Predsjedništvo BiH
0

Pokrenut postupak izručenja Veselina Vlahovića - Batka

Sarajevo-x.com
Nakon službene potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Španije da je u Alicanteu lišen slobode Veselin Vlahović - Batko, koji se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992 do 1995 godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izdao nalog ambasadoru BiH u Madridu Željani Zovko da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Vlahovića vlastima BiH, uključujući i hitan sastanak sa Ministrom unutrašnih poslova Španije, Sarajevo-x.com saznaje iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tužilaštvo BiH će, tokom sutrašnjeg dana, dostaviti Ministarstvu pravde BiH zahtjev za ekstradiciju Veselina Vlahovića pravosudnim organima BiH, koje će potom, preko MVP BiH, biti dostavljeno nadležnim organima Kraljevine Španije.

Ministar Alkalaj će, u sklopu ovih aktivnosti, razgovarati sa svojim španskim kolegom Moratinosom, te ga detaljno informisati o postupku ekstradicije Vlahovića koji pokreće BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je zatražio od svih nadležnih državnih organa da što hitnije sprovedu mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju što bržeg izručenja Veselina Vlahovića prvosudnim organima BiH.

Kako se očekuje, tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti upućen službeni zahtjev vlastima Kraljevine Španije za Vlahovićevo izručenje.