BiH
0

Ambasadorica Zovko sa španskim političarima o Vlahoviću

FENA
Ambasadorica Željana Zovko
Ambasadorica Željana Zovko
Ambasadorica BiH u Madridu Željana Zovko potvrdila je Feni da će danas razgovarati s predstavnicima španskog ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova u vezi sa slučajem Veselina Vlahovića Batka, koji je jučer uhapšen u Španiji, a čije izručenje traže pravosudni organi BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izdao je jučer nalog ambasadorici Zovko da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Vlahovića vlastima BiH.

Ambasadorica Zovko je kazala da već postupa u skladu s ovim nalogom te da će tokom dana imati niz sastanaka s predstavnicima nadležnih ministarstava Španije da bi upoznala proceduru.

Ona ističe da će tek nakon ovih sastanaka imati više informacija u vezi s pitanjem izručenja Vlahovića.

Tužilaštvo BiH je 2008. izdalo potjernicu za Vlahovićem zbog teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava - ratnih zločina počinjenih u BiH tokom 1992. i 1993. godine.

Vlahovića je jučer španska policija uhapsila u gradu Alicanteu u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.