BiH ga traži zbog ratnih zločina
0

Španija donijela odluku o izručenju Batka

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Vlada Španije saopćila je danas da je donijela odluku o izručenju Veselina Vlahovića optuženog za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, ali nije navela da li će biti predat vlastima BiH, Srbije ili Crne Gore koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Kabinet premijera Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera odobrio je u petak zahtjev za izručenje Vlahovića, saopćeno je na web siteu Vlade u Madridu, a prenijela je austrijska agencija APA.

Izručenje Vlahovića, rođenog 1969. u Podgorici, traži Bosna i Hercegovina koja ga optužuje za ubistva više od stotinu žena i djece, kao i silovanja i zlostavljanja muslimana u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH.

Traži ga i Crna Gora, jer je pobjegao iz zatvora u Spužu 2001. u kome je izdržavao zatvorsku kaznu zbog nasilja i razbojništva.

I Srbija traži izručenje Vlahovića gdje je pravosnažno osuđen pred Okružnim sudom u Novom Sadu na sedam godina zatvora zbog ubistva 2001. godine.

On je uhapšen početkom marta, u blizini svog stana, u Altei, na istoku Španije. Povod za istragu španskih organa bila je serija nasilnih provala u kojem je učestvovala kriminalna grupa kojoj pripada.