Ministarstvo pravde
0

BiH danas šalje zahtjev Španiji za izručenje Vlahovića

SRNA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
BiH će danas uputiti zahtjev Španiji za ekstradiciju Veselina Vlahovića Batka, koji je uhapšen zbog sumnji da je umiješan u ratne zločine protiv civilnog stanovništva, potvrdio je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

"Juče poslije podne dobili smo zahtjev Tužilaštva BiH, i sada čekamo da molba i zahtjev za ekstradiciju budu prevedeni na španski jezik. Obećano nam je da će taj dio posla biti završen do 14.00 sati, tako da ćemo ih u toku dana otpremiti", izjavio je Halilagić za Srnu.

On je objasnio da će i veći dio prateće dokumentacije, koja će takođe biti upućena u Španiju, do ponedeljka biti preveden na španski, dok će ostatak biti preveden na engleski jezik.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je Tužilaštvo juče uputilo Ministarstvu pravde BiH zahtjev za izručenje Veselina Vlahovića Batka, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u sarajevskom naselju Grbavica, kao i okolnim naseljima, tokom 1992. i 1993. godine.

MUP Srbije saopštio je da je Vlahović uhapšen u Španiji na osnovu operativnih saznanja Službe za borbu protiv organizovanog kriminala srpskog MUP-a.