Bariša Čolak
0

"Očekujem da će Španija Vlahovića izručiti BiH"

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Ministar pravde BiH Bariša Čolak potvrdio je danas Feni da je tom ministarstvu proslijeđena ekstradicijska dokumentacija neophodna za upućivanje službenog zahtjeva španskim vlastima za izručivanje Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine u BiH.

Komentirajući upit u vezi s koracima koje resorno ministarstvo poduzima na tom planu, Čolak je kazao kako je Sud BiH, koji je i raspisao potjernicu za Vlahovićem, dostavio opsežnu ekstradicijsku dokumentaciju, te izrazio očekivanje da će španski pravosudni organi, uvažavajući argumente BiH i težinu krivičnih djela za koja se sumnjiči, Vlahovića izručiti našoj zemlji.

Ministar Čolak vjeruje da će za donošenje odluke u ovom slučaju biti presudan kriterij težine počinjenog krivičnog djela, a s obzirom na to da su za Vlahovića zainteresirani pravosudni organi Srbije i Crne Gore, te na saznanja o određenim krivičnim djelima koja je počinio u Španiji.

Po njegovim riječima, Ministarsvo pravde BiH je danas i službeno obaviješteno o Vlahovićevom lišavanju slobode u Španiji, te o tome da je to učinjeno po potjernici Interpola Sarajevo zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civila, kao i potjernici Interpola Beograd za ubistvo odnosno Interpola Podgorice zbog krivičnog djela razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Čolak istovremeno napominje da će, imajući u vidu obimnost spisa, odnosno dostavljene dokumentacije koja se odnosi na Veselina Vlahovića, trebati određeno vrijeme za njen prijevod na španski jezik prije njenog prosljeđivanja vlastima Kraljevine Španije.