U Bijeljini
4

Pogranični susret visoke delegacije Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije

Klix.ba
U skladu s Planom bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Srbije za 2017. godinu, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa saradnicima danas je u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, održao pogranični susret s visokom vojnom delegacijom Vojske Srbije na čelu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem.

Tokom pograničnog susreta u razgovorima visokih vojnih delegacija razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima u OS BiH i Vojsci Srbije. Također, izvršena je analiza dosadašnje plodne saradnje, s težištem iznalaženja novih oblika i formi funkcioniranja i unapređenja zajedničke saradnje u budućnosti.

Uspješna i dobra bilateralna vojna saradnja dvije zemlje se kontinuirano realizira od samog početka osnivanja OS BiH, a težišno kroz: razmjenu posjeta na najvišem nivou, realiziranju različitih aktivnosti iz godišnjih planova bilateralne vojne saradnje, planu obuke i školovanja pripadnika OS BiH u institucionalnim kapacitetima vojnog školstva Vojske Srbije na svim nivoima školovanja, zajedničkim vojnim vježbama, učešću u okviru projekta formiranja Balkanskih medicinskih snaga – BMTF, Forumu načelnika glavnih štabova balkanskih zemalja (B9) i zamjenika načelnika glavnih štabova zemalja članica SEDM inicijative.

U svom obraćanju za medije general Jeleč je istakao: "Ovakvi susreti nas dodatno zbližavaju, što je još jedna potvrda uspješnog prijateljstva, a mogu da kažem, ujedno i vrlo važan segment sveukupne saradnje u izgradnji međusobnog povjerenja, razumijevanja, stabilnosti i sigurnosti zemalja na Balkanu. Našom zajedničkom saradnjom ne postoje teme i oblasti o kojima dvije vojske ne mogu sarađivati, a imajući u vidu da je riječ o zemljama s tradicionalno dobrim odnosima koje su kroz historiju bile povezane i upućene jedna na drugu".

U izjavi za medije general Diković je naglasio: "Pitanje sigurnosti važno je za OS BiH i Vojsku Srbije te smo došli u prijateljsku posjetu OS BiH, koja ima i zvanični karakter".

Naglasio je da nema sigurnosnog rizika i sigurnosne prijetnje BiH koja se neće reflektirati i na stanje u Srbiji i obrnuto.

"Imamo veliki broj zajedničkih aktivnosti koje su prvenstveno usmjerene na usavršavanje, zajedničke vježbe. Naša saradnja je za primjer", istakao je Diković.

Zajednički je konstatirano da OS BiH i Vojska Srbije nemaju otvorenih i neriješenih pitanja, kao i da će se učiniti sve što je neophodno da se zajednička saradnja na obostranu korist i zadovoljstvo kontinuirano nastavi u budućnosti.

Tokom održavanja pograničnog susreta za visoke vojne delegacije OS BiH i Vojske Srbije, od strane pripadnika 5. pješadijske brigade OS BiH realizovana je metodsko pokazna vježba, a na nakon toga obilazak kasarne "Vojvoda Stepa Stepanović te prijem i susret kod zvorničko-tuzlanskog Vladike u Bijeljini.