BiH
81

Pogledajte video uratke koje su radila djeca u poplavljenim područjima

Klix.ba
Foto: YuoTube, screenshot
Foto: YuoTube, screenshot
Evo kako izgledaju video radovi u režiji najmlađih!

Ekipa Udruženja za Kulturnu i medijsku dekontaminaciju se u sklopu projekta Ad Hoc aktivizam družila sa djecom iz Udruženja Mala Sirena iz Zavidovića. Video koji možete pogledati u nastavku produkt je te radionice i njega su samostalno snimila djeca iz tog udruženja.

Ad Hoc Aktivizam je naziv kurikuluma neformalnog obrazovanja koji je kreiralo osoblje Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u suradnji sa eFM studentskim radijom. Bit kurikuluma je potaknuti polaznike da primjećuju i kritikuju, te samim tim i mijenjaju stanje u društvu. U toku radionice polaznici se obučavaju da koriste video i audio snimače, te kreiraju scenarije za kratke igrane i dokumentarne video uratke. Nakon kreiranja scenarija, uz stručnu pomoć sami snimaju i finaliziraju svoje video priče.

Pored ovog kurikuluma ekipa UKMD-a je u prethodnom periodu osmislila i producirala pet crtanih filmova "Reci gljivi pametnici i ptici na žici" koji su namjenjeni za djecu sa područja pogođenih poplavama, a oni imaju za cilj da rade na poboljšanju opšteg psihološkog zdravlja djece sa ovih područja. Crtani filmovi su i edukativnog karaktera, te u sebi sadrže osnovne smjernice ponašanja za djecu i mlade u vanrednoj situaciji koja je nastala pod utjecajem poplava. Koristeći koncept Gerila kina, planirano je da se u narednim mjesecima obiđe što više ovih mjesta i uključi što veći broj djece i mladih u ove aktivnosti.

Projekat je podržan od strane UNICEF-a.