BiH
16

Zana Marjanović: Djeca sve mogu, samo im trebamo malo "puhnuti u krila"

Klix.ba
Radionica "Širimo ljubav" koju uz podršku UNICEF-a realizira Mali Magacin Kabare prelazi u drugu fazu i uz Sanelu Krsmanović i Sabrinu Begović-Ćorić, koje uz pomoć asistentica redovno vode radionice, do decembra će im se povremeno pridruživati i Zana Marjanović koja je u nedjelju imala prvi susret s malim glumicama i glumcima.

"Naš ‘Mali Kabare’ djeluje već tri godine, i oduvijek nam je bila želja da pokrenemo inkluzivnu radionicu, ali s obzirom da uz dobre glumačke sposobnosti za to trebaju i neke druge vještine, saradnja s UNICEF-om je bila neminovna, tako da smo spojili naše znanje o glumi, s iskustvima UNICEF-a u inkluziji, i pokazalo se kao odlična kombinacija“, kaže Zana koju su djeca već na prvoj radionici oduševila. Nešto više od dva mjeseca s djecom sa i bez poteškoća u radionici u dvije grupe svake nedjelje rade Sanela i Sabrina, a tu su i asistentice Lutvija Sirćo, Amina Rizvan i Azra Ivazović.

Djeca različitih uzrasta odlično su prihvatila sve zadatke, i nakon brojnih vježbi i priprema počeli su sa radom na koreografiji i glumi, i u tom dijelu će im se do početka decembra pridruživati i Zana.

Kruna radionice ‘Širimo ljubav’ bit će mali dokumentarno-igrani film radnog naslova ‘Priče o ljubavi i prijateljstvu’ u kojem će djeca glumiti likove koje žele, biće tu prigodan recital, a koreografiju koju pripremaju za film za koji scenarij radi Saša Puševski izvest će i na premijeri filma u Narodnom pozorištu početkom decembra. Pred malom trupom i ekipom koja ih priprema je još mnogo posla, ali oni su i više nego spremni i s veliki uzbuđenjem čekaju kostime.

"Bit ću Zla vještica", kaže Svjetlana.

"Ja ću biti Vampirica, volim sve što ima veze s vampirima, pratim serije i volim film ‘Twiglight’", dodaje Dajana, a Njegoš se ubacuje i kaže da će biti Spiderman. Bećir će imati nešto apstraktniju ulogu, izabrao je da bude zvijezda i jedva čeka svoj zlatni kostim:

"Bit ću dijete-zvijezda koja svima osvjetljava put, a Bilal kojeg zovemo Struja i koji voli sve što ima veze sa strujom će mi davati energiju", kaže nam Bećir.

Atmosfera na obje radionice kojima smo prisustvovali bila je sjajna, a djeca su poput odraslih prihvatala i realizirala sve obaveze. Iz glume su radili vježbe improvizacija, u parovima su glumili da se svađaju, poslije su glumili pomirenje, a zatim i iskazivanje ljubavi. U ‘duelima’ je među najjačima bila četveroipogodišnja Nikolina, djevojlica s kikicama koja je propisno ‘naribala’ mnogo veću Svjetlanu koja ju je posmatrala sa smješkom.

Pripremali su i recital s koreografijom koju je Lejla, koju znamo i kao autoricu filma ‘Čudo od djeteta’ sa ‘OneMinutesJunior’ radionice održane ljetos, začinila jednom zvijezdom.

"Ako želiš recept za sreću, glavni sastojak ja reću, ne trebaš pomoć čarobnog štapića, samo mnogo ljubavi i gotova priča…", prva je strofa pjesmice nastale od rečenica koje su djeca zapisala na temu "Ljubav".

Dok su u prvoj grupi uz mnogo smijeha svađanje, mirenje i ljubav vježbali "jedan na jedan", u poslijepodnevnoj radionici su vježbali u manjim grupama. U Zaninoj grupi su dva dječaka glumila medu i vuka koji se svađaju oko breskve koju im tokom svađe ukrade licisa, a poslije se svi pomire i podijele breskvu. Zana je u sceni glumila drvo iza kojeg se sakrila lukava lija… Poslije je cijela grupa improvizirala plažu, bio je tu i kafić u koji su Zana i Ena išle na sok dok su se dječaci sunčali, a Bećir je sve snimao kamerom nakon čega im se i sam pridružio u ‘zabavi na plaži’.

"Djecu treba podržati u tome da iskažu sve što žele, treba im pružiti mogućnost da pokažu kako ni za jedno dijete ne postoje granice. To je jako važno za svu djecu, a posebno za djecu u BiH koja se ne nalazi baš u dobroj situaciji. Djeca znaju i djeca mogu, samo im trebamo malo ‘puhnuti u krila’", kaže Zana koju je rad s djecom oduševio dodajući kako će s velikim zadovoljstvom učestvovati na narednim