Kultura
96

Pala je prva klapa novog dječijeg filma "Ljubav"

Klix.ba
Salon ljepote, mašina za uljepšavanje i djeca koja su postala zombiji su prve scene prvog dječijeg bh. mjuzikla "Ljubav".

"Ovaj film govori o prijateljstvu, jer prijateljstvo ne mora značiti samo da ako je neko lijep može biti samo prijatelj sa nekim lijepim, nego može biti prijatelj sa bilo kim. Nije pitanje je li neko lijep ili ružan, jer svako je lijep iznutra", riječi su Meline Balić, polaznice Radionice kreativnosti i mašte, koja je ukratko objasnila glavnu poruka najnovijeg dječijeg filma Malog Magacin Kabarea, mjuzikla "Ljubav".

Nakon prvog bosanskohercegovačkog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini", polaznici radionica Malog Magacin Kabarea pripremili su svoj novi film, prvi bh. dječiji mjuzikl "Ljubav", čije snimanje je započelo jučer u Vogošći u prostorijama Udruženja "Radionica" - škole i radionice za edukaciju frizera.

"Prvo smo davali ideje o čemu bi mogao biti film, a onda smo crtali, pa smo se odlučili za zombije i odredili koliko ćemo glavnih likova, a koliko sporednih imati", izjavila je Melina, te dodala: "Naš muzičar nam je odsvirao melodije, a mi smo pisali tekst i najbolje dijelove tekstova smo izabrali za pjesme".

Preispitujući svoje društvo i nezadovoljni lažnim društvenim vrijednostima, djeca su odlučila da kroz sasvim uobičajene situacije koje ih okružuju daju svoju kritiku. Reklame koje ih zavode ili loš obrazovni sistem, samo su neki od problema na koje su se polaznici radionica Malog Magacin Kabarea osvrnuli te kroz muziku i pjesmu objasnili važnost ljubavi i prijateljstva.

"Ja imam glavnu ulogu i ja sam naučnik koji je zbog neostvarene ljubavi, napravio mašinu za uljepšavanje. Sve djevojke su navalile i ušle u tu mašinu. Ona se pokvarila i svi su postali zombiji. Tako da ja sad kao naučnik pravim protuotrov, da ih pretvorim opet u normalne ljude", izjavio je Josip Stapić, polaznik Radionice kreativnosti i mašte.

U koprodukciji sa FACE TV, novi film Malog Magacin Kabare će se snimati i u narednim danima, na nekoliko lokacija, a premijerno će biti predstavljen u oktobru 2014. godine.

Uz edukatore Sanelu Krsmanović, Sašu Peševskog, Ensara Sulejmanagića, Irhada Kuduza i Harisa Saračevića polaznici Malog Magacin Kabare ne samo da su osmišljavali svoje likove, tekstove, muziku i plakat, nego su učili o svim fazama pripreme filma, ali i sklopili nova prijateljstva.

Mali Magacin Kabare je jedini program radionica kroz koje djeca razvijaju svoju maštu, uče, ali imaju priliku slobodno iskazati svoje mišljenje i stav o društvu u kojem žive. Svako dijete ima jedinstvenu ulogu, te kao režiser, glumac, kostimograf, scenograf, pjevač ili plesač daje svoje ideje i potpis svakom projektu koji se priprema tokom jednog ciklusa.