BiH
127

Oni ne dozvoljavaju da im smanjen vid, gluhoća ili paraliza sruše snove

Piše: Adisa Pobrić
Mališani sa poteškoćama u razvoju i bez njih, iz svih dijelova naše zemlje, u utorak će biti nagrađeni za svoj trud nakon što su javnosti predstavili kratke filmove koje su sami snimili.

Ispitivanja su pokazala da svaka treća osoba na neki način žali djecu sa smetnjama u razvoju, a da se sa njima u svakodnevnom životu susreće samo devet posto ljudi. Snimanje jednominutnih filmova u okviru UNICEF-ovog programa upravo je način da djeca pošalju veoma snažnu poruku o problemima koji ih muče.

U razgovoru sa Dijanom Pejić, izvršnom direktoricom NVO "Genesis Project" iz Banje Luke, saznali smo detalje ovog hvale vrijednog projekta pokrenutog 2011. godine.

"Genesis Project je, uz finansijsku podršku UNICEF-a, zajedno sa djecom iz cijele Bosne i Hercegovine organizovao petodnevne radionice za djecu o izradi jednominutnih filmova i do sada je snimljeno više od 350 jednominutnih filmova mladih. OneMinutes Junior predstavlja aktivnost u okviru SPIS programa, kroz koju djeca uče kako napraviti kratke filmove o temama vezanim za društvenu zaštitu i inkluziju djece, Konvenciju o pravima djeteta i imaju za cilj da promovišu dječija prava i socijalnu inkluziju sa fokusom na mogućnosti i prava djece sa poteškoćama u razvoju", objasnila je Pejić.

Djeca scenaristi, režiseri, kamermani i glumci

Važno je istaći da djeca sama rade scenarij, režiju, snimanje filma i glumu, a pomoć im je pružena u montaži i produkciji. Sa njima su radili treneri Draško Stojčević, Ljubiša Vasić, Feđa Talić, Jesenko Osmanagić, Alen Crnogorčević, Goran Radić, Zoran Ivanković i Svjetlan Ćup, a podršku su im pružile i njihove osnovne škole, centri za socijalni rad, centri za mentalno zdravlje, udruženja građana i mnogi drugi.

U utorak, 25. novembra, na festivalu "Imate minut?" u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci u 18 sati će biti predstavljena 24 odabrana filma, a stručni žiri će vrijednim uređajima nagraditi najbolje, uz nadu da će im to biti poticaj za dalji rad i napredovanje u usvajanju novih znanja.

Svi oni snimljeni su u sklopu kampanje projekta "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima", koji je sastavni dio kampanje "Govorimo o mogućnostima", a koju u Bosni i Hercegovini provodi UNICEF BiH u saradnji sa USAID-om i Evropskom unijom.

Među autorima i djeca sa Down sindromom

"Posebnost ovogodišnjih filmova je što su ih, prvi put u Bosni i Hercegovini, potpuno ravnopravno snimala djeca sa poteškoćama u razvoju i bez poteškoća u razvoju. Ovogodišnji autori su djeca sportisti, slijepa i slabovidna djeca, talentovani muzičari, gluha i nagluha djeca, djeca koja govore nekoliko stranih jezika, djeca sa cerebralnom paralizom, djeca odlikaši, djeca sa Down sindromom...", ističe Pejić.

"Najvažnija posebnost ovogodišnjih filmova je što smo na izuzetno pozitivan i afirmativan način pokazali širokoj javnosti šta sve mogu djeca sa poteškoćama u razvoju i koliko toga ona mogu, hoće i žele. Nadamo se da smo time doprinijeli, barem jednim dijelom, uklanjanju predrasuda i stereotipa koji postoje u bh. društvu prema djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama", dodala je Pejić.

Izvršna direktorica NVO "Genesis Project" ne krije oduševljenje svih koji su radili sa ovom genijalnom djecom, posebno zbog činjenice da je izuzetno teško napraviti dobar jednominutni film, odnosno progovoriti o nečemu važnom kada si ograničen na 60 sekundi.

Osmjesi na licu sa svojim DVD-om u rukama

"Mi smo iskreno ostali impresionirani koliko su djeca sa poteškoćama u razvoju inventivna, hrabra i borbena. Ne odustaju i ne dozvoljavaju da im prepreke kao što je 90 posto smanjen vid, potpuna ili djelimična nagluhost ili cerebralna paraliza stanu na put u procesu obrazovanja te sretnog i ispunjenog odrastanja. Ali, isto tako, djeca sa poteškoćama u razvoju imaju potrebu, i to se jasno osjetilo i pokazalo kroz ovogodišnje filmove, da ljudima oko sebe pokažu sa kojim se sve problemima oni i njihove porodice susreću, ponajviše zbog predrasuda iz njihove bliže okoline", kaže za Klix.ba Pejić.

UNICEF-ovo istraživanje pokazalo je da su građani BiH u velikoj mjeri svjesni toga da su djeca sa smetnjama u razvoju zanemarena, marginalizirana i da se njihova prava ne poštuju, te da ih društvo nedovoljno pomaže i podržava. Ipak, mnogi iskazuju stereotipna mišljenja i predrasude o ovoj djeci, stoga su u Genesisu sretni što im mogu priuštiti trenutke velike sreće, posebno kada na kraju dobiju svoj prvi autorski film na DVD-u.