BiH
233

Nakon premijere "Ljubovdana na Čarosu" mališani plesali sa Lakom i Lelom

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je u punoj sali Doma mladih u Sarajevu održana premijera igrano-dokumentarnog filma "Ljubovdan na Čarosu", čiji su autori djeca polaznici inkluzivne Radionice kreativnosti i mašte Malog Magacin Kabarea.

Radionica "Širimo ljubav" dio je kampanje "Govorimo o mogućnostima", koju je realizovao UNICEF sa domaćim partnerima uz podršku USAID-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Ova radionica je jedan od primjera kako svako dijete može izraziti svoju kreativnost i dati svoj doprinos realizaciji jednog projekta. U proteklih sedam mjeseci, djeca sa i bez poteškoća iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu, Udruženja "Sunce“ iz Istočnog Sarajeva, OŠ "Ilijaš", OŠ "Fatima Gunić", OŠ "Mula Mustafe Bašeskije" – područna Sedrenik, OŠ "Kovačići", OŠ "Grbavica 1", Udruženja "Oaza" i OŠ "Skender Kulenović", svaki vikend su vrijedno radila na razvijanju scenarija, osmišljavanju uloga, te učila tajne filmske i muzičke produkcije od tima edukatora Malog Magacin Kabarea i gostiju, profesionalcima iz svijeta bh. filma i muzike.

Premjera filma je jedan od događaja kojim se zaključuje kampanja "Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se", čija ideja vodilja je da svako ljudsko biće zaslužuje jednako dostojanstvo, poštovanje i prilike.

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama nalaze među najmarginaliziranijim i najisključenijim grupama djece. Još uvijek postoje značajna odstupanja posebno u ruralnim i udaljenim područjima gdje su siromaštvo i nejednakost izraženiji. Trajno rješenje moguće je postići samo unapređenjem znanja i promjenom stavova, kao i praksi opće populacije prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Ovom prilikom, šef UNICEF-a u BiH, dr. Ayman Abulaban je rekao: "Ono što je najvažnije jeste da ova kampanja mijenja živote djece sa poteškoćama, kao i njihovih vršnjaka. Ako već niste uvjereni u to, vjerujem da ćete biti nakon ove večeri, jednako kao i mi. Vidjeti ćete o čemu se radi u priči o mogućnostima. Riječ je o ljubavi, prijateljstvu, okruženju koje daje prilike, podršku, povjerenje i motivaciju. Riječ je o našoj djeci koja imaju pravo na sve to. Pridružite nam da zajednički to omogućimo".

"Hiljade djece su bile uključene u ovu kampanju i nadamo se da su mnogi izašli iz skrivenih kutaka, gdje su ranije bili. Putem društvenih mreža, bilborda, TV programa i filmova, došli smo do više od pola miliona građana BiH. Djeca sa poteškoćama u razvoju su dokazala da mogu učiti, biti glumci, manekeni, muzičari i pjesnici. Oni mogu napraviti sve ono što žele da budu", naglasio je David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.

Na kraju obraćanja, u ime Delegacije Evropske unije u BiH, obratio se Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, te je rekao: "Veoma mi je drago što sam danas dio ovog velikog događaja i što imam priliku da naglasim važnost dobrobiti djece, naročito djece sa poteškoćama u razvoju, Evropska unija i njena delegaciju ovdje u BiH će i dalje raditi na ovom važnom pitanju, te nastaviti pružati podršku, ne samo putem programa Socijalne zaštite i društvene inkluzije, koji sprovodi UNICEF, a mi finansiramo od 2008. godine, već ćemo učestvovati u podršci inicijativama i događajima kao što je ovaj večeras. Nadam se da će naš zajednički rad rezultirati povećanjem dobrobiti sve djece u BiH, budućim građanima Evropske Unije, koji bi trebali imati priliku da uživaju u životu bez granica, razdvajanja ili diskriminacije".

UNICEF, USAID i EU će nastaviti zajedničko djelovanje s ciljem pomoći Bosni i Hercegovini u donošenju efikasnog zakonskog okvira za zaštitu prava djece s poteškoćama, pokretanju programa i usluga za pomoć djeci s poteškoćama i njihovim porodicama na nivou lokalne zajednice i nivou države te za rušenje stereotipa, borbu protiv stigmatiziranja i poticanje promjene odnosa prema invaliditetu.