{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obillježeno 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta

19.11.2014. u 15:50
6
6
Obillježeno 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta
6
U prostorijama EU info centra u Sarajevu danas je obilježeno 25 godina UN–ove Konvencije o pravima djeteta.
Tim povodom organizovan je događaj posvećen radu sa djecom bez roditeljskog staranja i njihovim pravima kroz promociju art projekta "Muzička Soba", te projekcije tri jednominutna filma koji su dio projekta "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" koje su u cijelosti proizvela djeca sa i bez teškoća u razvoju.

Projekat "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" dio je aktivnosti šireg programa "Jačanja sistema socijalne zastite i društvene inkluzije djece u Bosni i Hercegovini" koji od 2008. godine finansira Evropske unija u ukupnom iznosu od 4,6 miliona eura.

Kratke filmove su uradila djeca uz podršku NVO Genesis Project i Fondacije za kreativni razvoj, kao dio kampanje "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" koji se realizuje u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-om i Evropskom Unijom.

Filmovi imaju za cilj da promovišu dječija prava i društvenu inkluziju sa naročitim fokusom na mogućnosti i izjednačavanja prava djece sa poteškoćama u razvoju. 

Projekat "Muzička Soba" namijenjen je svim ranjivim kategorijama bh. društva, a svoju prvu adresu pronašli su u Domu Bjelave za djecu bez roditeljskog staranja u Sarajevu. Zamišljen je kao kreativni kutak u kojem štićenici sa pedagozima i muzičarima kroz muziku provode slobodno vrijeme učeći historiju muzike, muzičke stilove, kompozitore, upoznavajući se sa muzičkim instrumentima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja, pisanjem autorskih pjesama, upoznavanjem sa osnovama muzičke produkcije i sl.

Dobrobit djece u BiH u cjelini i problemi sa kojim se djeca susreću svaki dan jeste i ostaje pitanje od velike važnosti za sve zemlje članice EU. Konkretno, aktivnosti usmjerene na djecu sa teškoćama u razvoju i izgradnju sistema koji će osigurati adekvatne politike socijalne zaštite je glavni je prioritet Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: