|

Imate minut?: Festival filmova koje su snimila djeca sa i bez poteškoća u razvoju

Imate minut?: Festival filmova koje su snimila djeca sa i bez poteškoća u razvoju
3
Klix.ba
20.11.2014. u 11:01
2
komentara
3

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Drugi Festival jednominutnog filma "Imate minut?" održat će se 25. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci u 18 sati.
Ove godine, na festivalu će se predstaviti 24 filma koje su u potpunosti snimila djeca sa i bez poteškoća u razvoju u sklopu projekta "Shvatite nas ozbiljno -govorimo o mogućnostima", a koji realizuje NVO Genesis Project u partnerstvu sa UNICEF-om BiH, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

U okviru ovog projekta čiji je cilj podizanje svijesti o pravima djece s poteškoćama u razvoju snimljeno je ukupno 108 filmova u 12 opština BiH, a u finale je izabrano po dva filma iz svake opštine.

Najbolji filmovi se biraju u sljedećim kategorijama: najbolji scenarij, najbolja režija, najbolja gluma, specijalna nagrada žirija, nagrada publike (dobija je film sa najviše pregleda na UNICEF-ovom YouTube kanalu) i Grand Prix za najbolji film.
Djeca koja su autori ovih filmova dobit će i vrijedne nagrade.

Jednominutni filmovi su metoda putem koje mladi na svoj jedinstven i kreativan način mogu ukazati na eventualne probleme, nedostatke, želje i potrebe.

Ovu metodologiju UNICEF u BiH, uz pomoć partnera iz Genesis Projecta, koristi kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanju pitanja koja ih se tiču.

Ove godine, fokus jednominutnih filmova je na promociji dječijih prava i socijalne inkluzije sa naročitim fokusom na mogućnosti i prava djece sa poteškoćama u razvoju u skladu sa kampanjom "Govorimo o mogućnostima". Cilj ove kampanje koju je pokrenuo UNICEF BiH u partnerstvu sa USAID-om i Delegacijom Evropske unije u BiH je unaprijediti znanja i promijeniti stavove i prakse opšte populacije prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Kampanja je sastavni dio programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini” kojeg provode partneri u institucijama vlasti i UNICEF.

Aktivnosti ovog programa doprinijele su poboljšanju strateškog okvira i pružanju inkluzivnih usluga na lokalnom nivou u oblasti obrazovanja, dječije zaštite, razvoja u ranom djetinjstvu i ranog otkrivanja i intervencije u slučaju poremećaja u razvoju.

Projekat "Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima" kojeg provodi NVO Genesis Project je također sastavni dio programa "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini" i kampanje "Govorimo o mogućnostima", saopćeno je iz Genesisa.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...