BiH
1.1k

Pogledajte idejno rješenje budućeg izgleda Štrosmajerove ulice u Sarajevu

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas prezentirano idejno rješenje za Štrosmajerovu ulicu, odnosno smjernice za budući izgled jednog od najvažnijih šetališta u glavnom gradu.

Općina Stari Grad Sarajevo krajem 2015. godine raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, u cilju prikupljanja kvalitetnih rješenja za likovno, arhitektonsko, urbanističko i hortikulturno uređenje.

Najboljim je proglašeno rješenje pod šifrom “SC215” iza kojeg stoji grupa autora - Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić.

Hrustemović koji je bio prezenter rada istakao je ponos što je Komisija izabrala upravo rješenje njegove grupe.

"Naša ideja je bila da ponudimo gradu nešto lijepo i drugačije zajedno sa kulturnim sadržajima. Simbolično smo projekat nazvali 'Galerija na otvorenom'. Želja je bila da Štrosmajerovu vratimo kao šetnicu, šetnicu vratimo gradu, a grad njegovim građanima", rekao je Hrustemović dodavši da njihova ideja nije jeftina, ali i kako je cijena relativan pojam kada se pomisli na dobit.

Štrosmajerova ulica bi bila doslovno transformisana kreiranjem podzemnih galerija, sadnjom drveća čiji bi se rast kontrolisao te stakleno-metalnim nadkrovom koji neće sakrivati pogled na Trebević i Katedralu. Ploče na šetalištu bile bi načinjene od granita, dok bi sve bilo popraćeno kantama za smeće, visećom rasvjetom i staklenom platformom koja bi dijelila galeriju od nivoa šetališta.

Idejno rješenje uključuje i stvaranje parka "Devet umjetnosti" od dvorišta koje se nalazi u sredini bloka zgrada sa desne strane ulice. Također, šira ideja preobrazbe ovog dijela grada predviđa širenje pješačke zone na ulicu Zelenih beretki i ulicu Ćumurija. Ipak, taj dio projekta sačekat će neka bolja vremena.

"Slijedi izrada izvedbenog projekta gdje će se najvjerovatnije raditi korekcije u dogovoru sa samim autorima, tako da danas imamo jedno 'sirovo' stanje o tome kako ulica treba da izgleda. Ono što mi se svidjelo jeste 70-postotna natkrivenost ulice", rekao je načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić.

Kada je u pitanju novac, Hadžibajrić nije htio špekulisati ciframa iz prostog razloga što konačni projekat zasad ne postoji. Ipak, on je istakao kako se sve da podijeliti u nekoliko faza izvođenja radova ističući natkrov i rasvjetu kao nešto što bi se moglo najbrže i najjeftinije uraditi.

Najbolje idejno rješenje odabrala je Komisija za izbor sačinjena od pet članova, po struci diplomiranih inžinjera građevine i arhitekture, dok je autorima najboljeg rješenja pripala nagrada u iznosu od 5.000 KM.

Oni su pola tog iznosa odlučili uručiti Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.