BiH
11

Počela sanacija sarajevske ulice Štrosmajerova

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Počela je sanacija polomljenih betonskih ploča u sarajevskoj ulici Štrosmajerova, općina Stari grad. U sklopu projekta predviđena je zamjena polomljenih ploča, sanacija granitne kocke i uklanjanje betonskih naslaga i metalnih nosača od tendi.

"Na mjestima gdje su popucale betonske ploče bit će postavljene nove, a tamo gdje su ploče ostale cijele, a nisu u svom ležištu, bit će fiksirane. Sanirat će se i oštećena ulegnuta granitna kocka, te ukloniti nosači od tendi", pojasnili su iz Službe za investicije, plan i analizu Općine.

Dodali su kako je riječ o tekućem održavanju ulice Štrosmajerova i da će radovi biti završeni za desetak dana.

Sanaciju ulice Štrosmajerova sa oko 12.000 KM finansira Općina Stari Grad, a izvođač radova je firma "Bosman" iz Sarajeva.

Inače, Štorsmajerova ulica bi uskoro trebala imati potpuno drugačiji izgled bez ljetnih bašta. Krajem 2015. godine raspisan je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, u cilju prikupljanja kvalitetnih rješenja za likovno, arhitektonsko, urbanističko i hortikulturno uređenje. Najboljim je proglašeno rješenje pod šifrom “SC215” iza kojeg stoji grupa autora - Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić.

Štrosmajerova ulica bit će pretvorena u šetnicu i transformisana kreiranjem podzemnih galerija, sadnjom drveća čiji bi se rast kontrolisao te stakleno-metalnim nadkrovom koji neće sakrivati pogled na Trebević i Katedralu. Ploče na šetalištu bile bi načinjene od granita, dok bi sve bilo popraćeno kantama za smeće, visećom rasvjetom i staklenom platformom koja bi dijelila galeriju od nivoa šetališta.