|

Raspisan konkurs za rješenje budućeg izgleda Štrosmajerove ulice

Raspisan konkurs za rješenje budućeg izgleda Štrosmajerove ulice
4
Klix.ba
18.11.2015. u 13:26
34
komentara
4

dijeljenja
Raspisan konkurs za rješenje budućeg izgleda Štrosmajerove ulice Ulica Štrosmajerova u Sarajevu
Općina Stari Grad Sarajevo raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova, u cilju prikupljanja kvalitetnih rješenja za likovno, arhitektonsko, urbanističko i hortikulturno uređenje ulice.
Rješenja mogu ponuditi sva pravna i fizička lica, samostalno ili kao autorska grupa, ukoliko posjeduju stručne kvalifikacije. Učestvovati mogu i studenti Arhitektonskog fakulteta ili Akademije likovnih umjetnosti.

U projektnom zadatku navodi se da je cilj izrade idejnog rješenja restauracija Štrosmajerove ulice sa sadržajima na otvorenom, a koji će, prostorno i funkcionalno, biti povezani sa sadržajima u prizemljima objekata. Također, nastojat će se ulici vratiti “duh” vremena izgradnje, te prilagoditi stilskom iskazu tog vremena. Inače, Štrosmajerova ulica formirana je krajem 19. stoljeća kao rezultat jednog od prvih većih zahvata na planu urbanizma koje je preduzela austrougarska vlast.

Od ostalih uslova koji su postavljeni pred one koji će pokušati dati najbolje idejno rješenje za budući izgled Štrosmajerove ulice, navedeno je da: nije dopuštena bilo kakva nadogradnja, niti novograđeni kapaciteti, potrebno je sagledati funkcionalan sistem odvodnje oborinske vode, uklanjanja snijega i odvoza komunalnog smeća, dati prijedlog iluminacije fasada, planirati urbani mobilijar za vanjsko sjedenje sa hortikulturnim rješenjem, korpe za otpatke, rasvjetna tijela itd.

Najbolje idejno rješenje odabrat će Komisija za izbor, sačinjena od pet članova, po struci diplomiranih inženjera građevine i arhitekture, koji imaju i bogato znanje i iskustvo. Autoru najboljeg rješenja pripast će nagrada u iznosu od 5.000 KM.

Konkurs je otvoren 30 dana od dana objave, a kompletan tekst Konkursa, projektni zadatak, prijavni obrazac i drugu potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu preuzeti na općinskoj web stranici www.starigrad.ba. Za detaljnije informacije mogu se obratiti u Službu za komunalne poslove, osobi zaduženoj za komunikaciju sa ponuđačima, putem telefona 033 282 311.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...