Predstavnički dom PSBiH
0

Podržan Prijedlog zakona o carinskoj tarifi

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas Prijedlog zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, osnovni razlog za njegovo donošenje jest da se izvrši usklađivanje važećeg Zakona o carinskoj tarifi BiH s odgovarajućim evropskim propisima.

Prije izjašnjavanja o samom zakonu, poslanici su se izjašnjavali i o amandmanima koje su u plenarnoj fazi obnovili Šemsudin Mehmedović i Saša Bursać, ali nisu podržali ni jedan od predloženih amandmana.

Predstavnički dom nije podržao zahtjev poslanika Ismete Dervoz, Mirsada Đuguma, Adnana Bašića i Emira Kabila da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

S obzirom na to da prilikom glasanja o skraćenoj proceduri za predloženi zakon nije postojala potrebna entitetska većina, taj prijedlog je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predloženim zakonom predviđa se da su izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji su vlasnici osnivačkog kapitala u privatnim preduzećima dužni u roku od osam dana nakon preuzimanja javne funkcije upravljačka prava u privatnom preduzeću prenijeti na osobu koja nije njihov bliski srodnik.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, uz predložene zaključke.

Izvršen je izbor četiriju članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a u vezi s razmatranjem imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, Predstavnički dom je usvojio zaključak koji je predložio poslanik Beriz Belkić kojim se odgađa imenovanje članova CIK-a iz reda srpskog i bošnjačkog naroda po raspisanom konkursu do okončanja tekućeg izbornog procesa.

Inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvrsti tačka pod nazivom: „Razmatranje smanjenja plaća i ukidanja drugih naknada poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH“, nije dobila potrebnu podršku poslanika u Predstavničkom domu.