Akcija nevladinog sektora
0

Podijeljeno 2.000 "evropskih pasoša" u Sarajevu

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Uvođenjem bezviznog režima posao nije završen, tek je počeo - poručeno je prilikom podjele simboličnih evropskih pasoša na trgu ispred Katedrale u Sarajevu. Građanima je podijeljeno 2.000 "pasoša" koji sadrže osnovne smjernice za daljnje napredovanje BiH ka Evropskoj uniji.

"Potrebno je da se uključe svi, od izabranih zvaničnika, preko nevladinog sektora, pa do samih građana kako bi BiH što prije došla do kandidatskog statusa za članstvo u EU. Pred nama je puno toga što moramo ispuniti da bi BiH ušla u evropsku porodicu, i da bi napokon potpuno slobodno mogli ne samo putovati na određen broj dana, već putovati neograničeno uz mogućnost studiranja i zaposlenja", kazao nam je Ševko Bajić iz Centra za promociju civilnog društva, organizacije koja stoji iza simbolične akcije podjele evropskih pasoša.

Kako nam je kazao Bajić, građani su pokazali veliki interes za ove pasoše, i temu koja se njihovom podjelom želi istaći.

"Kontaktirali su nas predstavnici NVO sektora iz drugih gradova BiH koji žele preuzeti akciju, i u narednih nekoliko dana ćemo im poslati nekoliko hiljada pasoša koji će biti podijeljeni u nekoliko većih, ali i manjih gradovima u kojima postoji interes", kaže Bajić.

Kako smo primijetili prilikom podjele, mnogi su shvatili da se radi o simboličnoj akciji podizanja svijesti, dok su neki bili razočarani jer su očekivali da će preko reda moći dobiti pravi pasoš.