BiH
0

Podijeljene bajramske hedije za 175 porodica iz Starog Grada

Klix.ba
Općina Stari Grad je i ove godine, povodom Ramazanskog bajrama, upriličila druženje i podjelu hedija šehidskim i porodicama poginulih boraca.

Ovo je tradicionalna manifestacija koju Općina organizuje svake godine, a svim porodicama obezbijeđena je hedija od po 100 KM. Novčane hedije dobilo je 100 porodica šehida i poginulih boraca, 50 nezaposlenih ratnih vojnih invalida i 25 nezaposlenih demobilisanih boraca.

Druženju s porodicama prisustvovali su načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Sakib Avdibegović i predsjednik Udruženja šehidskih porodica sa područja Starog Grada Adem Ćatović.

Načelnik Hadžibajrić je obećao da će se ova tradicija i u budućnosti poštovati. “Danas smo uručili 175 hedija. Mi godišnje izdvajamo oko milion maraka za ovu populaciju, bez obzira na mali budžet koji Općina ima. Pored hedija koje dijelimo više puta godišnje, mi tim kategorijama pomažemo i kroz boračka udruženja, plastenike, stipendije, te jednokratne pomoći”, kazao je Hadžibajrić.

Sakib Avdibegović, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, je istakao da Općina Stari Grad podjelu hedija organizuje nekoliko puta godišnje.

Hasna Mimširpašić je majka šehida Almedina, koji je imao samo 18 godina kada je poginuo.

"Mi moramo da živimo s tim i nema druge, ali da boli, boli i to vam ne mogu opisati", priča nana Hasna. Dodaje kako joj ovo nije prvi put da dobije pomoć od Općine. "Hvala im puno na ovoj pomoći, stvarno nas paze. Dobijemo povremeno i po paket".

Hediju je danas dobio i demobilisani nezaposleni borac Suad Mušanović.

"Ovo nam puno znači. Svaka hedija dobro dođe. Drago mi je da se neko sjeti i vojnika koji su sa samo 18 godina stali u odbranu ove zemlje", kazao je Mušanović, zahvalivši se još jednom Općini Stari Grad.