BiH
0

Mimohodom ratnih veterana obilježen Dan Općine Stari Grad

FENA
(Foto: FENA)
Dane Općine Stari Grad danas su obilježili sljedbenici ratnih jedinica svečanim mimohodom sa ratnim zastavama niz ulicu Kovači, preko Baščaršijskog trga, ulicama Sarači, Ferhadija, Štrosmajerova i Zelenih beretki do Općine Stari Grad, gdje su izvršili završno postrojavanje komandom "pozdrav domovini".

"Općina Stari Grad je prva sarajevska općina koja je prije više od 20 godina uvela Dan Općine, 2. maja. Tim povodom svečano postrojavanje upriličeno je i na šehidsko mezarju Kovači, gdje smo odali počast šehidima i prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću. Drago mi je što se ove godine veliki broj građana odazvao ovom pozivu", kazao je za Fenu Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

U prostorijama Općine uručio je hedije, jednokratnu pomoć u iznosu od po 100 KM, za 250 porodica poginulih boraca i šehida, demobilisanih boraca, te ratnih vojnih invalida.

"Imamo tačne spiskove, na kojima je oko 1.000 boraca i šehida, kojima se treba dodijeliti ova pomoć. Oni se stalno 'vrte u krug', jer novčana sredstva ne mogu dobiti jedni te isti ljudi. Tokom godine ovu pomoć dodjeljujemo najmanje tri puta", istakao je Hadžibajrić.

Boračkoj populaciji, naglasio je, Općina je pomogla najviše u pogledu dodjele stambenih jedinica, te određene vrste zapošljavanja.

"Što se tiče konkretnog rješavanja stambene problematike činjenica je da na području općine stanova više nema. Tačnije, ukupno ih ima oko 1.000, jer preovladava individualna gradnja", rekao je Hadžibajrić.

Problemi interno raseljenih tokom godine nastavit će se rješavati gradnjom stambenog objekta na Baruthani, namijenjenog za 11 porodica, među kojima su i porodice boračke populacije.

"Za tu namjenu i ove godine izdvajamo od 100 do 150 hiljada KM, a ukupna vrijednost objekta je oko 650.000 KM, koji će nadam se biti završen do proljeća naredne godine", kaže Hadžibajrić, dodajući da je od ukupno 32 takve porodice, ostalo još da se zbrine 13.

Manifestacija "Dani Općine Stari Grad" završena je održavanjem historijskog časa za učenike osnovnih škola sa područja općine, te druženjem na lokalitetu At mejdan.