Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv Pere Vincetića zvanog "Konj"

Sarajevo-x.com
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pere Vincetića zvanog "Konj", rođenog 12.04.1968. godine u opštini Orašje gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Navedeni optuženi je više puta mijenjao identitet, pa je poznat i po imenima Victor Demarco i Marco Vidović. Optuženi se tereti za krivična djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, počinjena nad žrtvama srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Pero Vincetić se tereti da je kao zapovjednik Vojne policije Operativne zone Posavina, a od septembra 1992. godine kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije Posavina – Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, za vrijeme oružanog sukoba u Republici Bosni i Hercegovini na teritoriji opštine Orašje postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

Optuženica tereti Peru Vincetića za nečovječno postupanje prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti iz mjesta Bukova Greda, Brčkog te drugih mjesta, kao i žrtvama bošnjačke nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske, koja su počinjena u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali, u prostorijama Srednjoškolskog centra u Orašju, te na nekoliko drugih lokacija, uključujući garažu pored jedne privatne kuće i atomsko sklonište u Orašju.

Optuženi Pero Vincetić je, kako se navodi u optužnici, lično sudjelovao u brutalnom mučenju i usmrćivanju više zatočenih civila srpske nacionalnosti, izazivanju patnje, tjelesnog i duševnog bola zatočenih civila i ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su nekima od žrtava uši bušene heftaricama, odsjecani prsti, te su mučeni strujom, premlaćivani raznim predmetima i prisiljavani na različite ponižavajuće radnje.

Optužnica tereti Peru Vincetića da je u toku cijelog vremenskog perioda u kojem je obavljao dužnost zapovjednika vojne policije 106. brigade HVO-a Orašje, u kojem je imao neposrednu kontrolu nad zatočeničkim objektima za civile i ratne zarobljenike srpske ili bošnjačke nacionalnosti, znao ili mogao znati da su zatvorenici u obje škole bili izloženi svakodnevnom mučenju i fizičkom zlostavljanju od strane njegovih podređenih - pripadnika vojne policije HVO-a, te da ništa nije učinio da to spriječi, niti da počinioce kazni. Neki od zarobljenih srpskih civila su prilikom ovih brutalnih zlostavljanja preminuli.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je pomogao pripadnicima drugih jedinica HVO-a u odvođenju zatvorenika na prinudni rad – kopanje rovova za potrebe HVO-a na prvim borbenim linijama i druge teške fizičke poslove, tako što im je omogućio da zatvorenike izvedu iz zatvora, iako je znao da će oni biti izloženi neposrednoj životnoj opasnosti. Prilikom obavljanja tih radova neki od zatvorenika su poginuli.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) i f) KZ BiH, i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačke a) i b) KZ BiH, u vezi člana 31. i čl. 180. stav 1. i 2. istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.