{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje za zločine nad Srebreničanima

F
25.3.2011. u 18:35
0
0
Suđenje za zločine nad Srebreničanima
0
Suđenje za zločine nad Srebreničanima
Vještak za vojna pitanja Petar Vuga izjavio je da je optuženi Slavko Perić ispravno postupio kada je došao kod škole u Pilici, gdje je u julu 1995. godine dovedena veća grupa zarobljenika bošnjačke nacionalnosti, javio je BIRN.
Vuga, penzionisani pukovnik bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), pozvan je kao vještak Odbrane Perića da iznese nalaz i mišljenje o pravilima postupanja organa bezbjednosti u Vojsci Republike Srpske (VRS), posebno u vezi s dešavanjima u Zvorničkoj brigadi u julu 1995. godine.

"Borci na liniji fronta branili su ono što je iza njihovih leđa, a to su njihove porodice i kuće. Ako bi se desilo da to iza njihovih leđa bude ugroženo, onda je besmislena odbrana linija", rekao je Vuga.

Periću se sudi zajedno sa Momirom Pelemišom za genocid u Srebrenici.

Pelemišu je kao bivšem zamjeniku komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, a Periću kao njegovom pomoćniku za bezbjednost, na teret stavljeno učešće u ubistvima oko 1.200 muškaraca s područja Srebrenice na ekonomiji Branjevo, te oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Prema optužnici, zarobljenici su prethodno boravili u školi "Kula" u Pilici, a Perić je, uz znanje i pod komandom Pelemiša, pronašao i rasporedio vojnike da obezbjeđuju to područje.

Prema riječima vještaka, dovođenje velikog broja zarobljenika u školu predstavljalo je bezbjednosnu prijetnju i Perić je morao da ima uvid u situaciju.

"Izviđačko-diverzantske grupe mogle su da oslobode zarobljenike... Organ bezbjednosti bataljona morao je da procjeni da li i kakav rizik predstavljaju zarobljenici i može li on nešto da učini u varijanti da pobjegnu, a uvijek se mora računati na najgoru varijantu", objasnio je Vuga.

Prema vojnim pravilima, kako je objasnio, za zarobljenike i njihovo obezbjeđenje odgovoran je komandir jedinice koja ih zarobi dok ih ne preda višoj instanci.

"Sprovođenje van zone zarobljavanja, na primjer od Srebrenice do logora za ratne zarobljenike u Batkovićima, moglo je da se odvija u tri etape, pa je moglo da bude odlučeno da se privremeno smjeste u zonu Zvorničke brigade, ali su oni briga onog koji je odlučio da ih tu smjesti a ne Zvorničke brigade", rekao je Vuga.

U nastavku suđenja zakazanog za u petak, 1. aprila, tužilac će unakrsno ispitati ovog vještaka, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: