{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje za zločine nad Srebreničanima

F
25.3.2011. u 18:35
0
0
Suđenje za zločine nad Srebreničanima
0
Suđenje za zločine nad Srebreničanima
Vještak za vojna pitanja Petar Vuga izjavio je da je optuženi Slavko Perić ispravno postupio kada je došao kod škole u Pilici, gdje je u julu 1995. godine dovedena veća grupa zarobljenika bošnjačke nacionalnosti, javio je BIRN.
Vuga, penzionisani pukovnik bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), pozvan je kao vještak Odbrane Perića da iznese nalaz i mišljenje o pravilima postupanja organa bezbjednosti u Vojsci Republike Srpske (VRS), posebno u vezi s dešavanjima u Zvorničkoj brigadi u julu 1995. godine.

"Borci na liniji fronta branili su ono što je iza njihovih leđa, a to su njihove porodice i kuće. Ako bi se desilo da to iza njihovih leđa bude ugroženo, onda je besmislena odbrana linija", rekao je Vuga.

Periću se sudi zajedno sa Momirom Pelemišom za genocid u Srebrenici.

Pelemišu je kao bivšem zamjeniku komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade, a Periću kao njegovom pomoćniku za bezbjednost, na teret stavljeno učešće u ubistvima oko 1.200 muškaraca s područja Srebrenice na ekonomiji Branjevo, te oko 600 muškaraca u Domu kulture u Pilici.

Prema optužnici, zarobljenici su prethodno boravili u školi "Kula" u Pilici, a Perić je, uz znanje i pod komandom Pelemiša, pronašao i rasporedio vojnike da obezbjeđuju to područje.

Prema riječima vještaka, dovođenje velikog broja zarobljenika u školu predstavljalo je bezbjednosnu prijetnju i Perić je morao da ima uvid u situaciju.

"Izviđačko-diverzantske grupe mogle su da oslobode zarobljenike... Organ bezbjednosti bataljona morao je da procjeni da li i kakav rizik predstavljaju zarobljenici i može li on nešto da učini u varijanti da pobjegnu, a uvijek se mora računati na najgoru varijantu", objasnio je Vuga.

Prema vojnim pravilima, kako je objasnio, za zarobljenike i njihovo obezbjeđenje odgovoran je komandir jedinice koja ih zarobi dok ih ne preda višoj instanci.

"Sprovođenje van zone zarobljavanja, na primjer od Srebrenice do logora za ratne zarobljenike u Batkovićima, moglo je da se odvija u tri etape, pa je moglo da bude odlučeno da se privremeno smjeste u zonu Zvorničke brigade, ali su oni briga onog koji je odlučio da ih tu smjesti a ne Zvorničke brigade", rekao je Vuga.

U nastavku suđenja zakazanog za u petak, 1. aprila, tužilac će unakrsno ispitati ovog vještaka, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: