Tužilaštvo BiH
0

Počelo suđenje za zločine protiv čovječnosti u općini Kalinovik

FENA
Na početku suđenja četvorici optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Kalinovik prvi svjedok Tužilaštva BiH govorio je o hapšenjima i ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti te o aktivnostima optuženih tokom 1992. godine.

Svjedok Fejzija Hadžić rekao je da su hapšenja civila u Kalinoviku počela 25. juna 1992., kada je bošnjačko stanovništvo nakon obavijesti o navodnoj radnoj obavezi došlo ispred zgrade općine, prenosi danas BIRN - Justice Report.

"Milan Perić je došao s vojnim vozilom 'Tam', a tu je bio i Spasoje Doder, koji je naredio da se penjemo u vozilo i da ćemo biti premješteni u Osnovnu školu 'Miladin Radojević'. Bilo nas je oko 40 muškaraca. U školi je obezbjeđenje vršila policija, a pri ulazu su nas pretresali Predrag Terzić i Aleksandar Cerovina", rekao je Hadžić, koji je dodao da svu četvoricu optuženih jako dobro poznaje.

Tužilaštvo BiH tereti Milana Perića i Spasoja Dodera, nekadašnje vođe patrolnog sektora pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, da su skupa s Predragom Terzićem i Aleksandrom Cerovinom učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom općine Kalinovik tokom 1992. godine.

Kako je navedeno u optužnici, Perić, Doder, Terzić i Cerovina su nezakonito hapsili civile i odvodili u školu "Milan Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Svjedok je rekao da su početkom jula 1992. godine iz škole prebačeni u "Barutni magacin", gdje dobio batine i dodao da je početkom narednog mjeseca počelo odvođenje i ubijanje civila.

"Ubacili su nas u vozilo i nismo znali kuda idemo. Naređeno nam je da izađemo u selu Ratina i doveli su nas pred štalu, a jedan je rekao da je sve spremno. Počeli su pucati rafalima, mene je u potkoljenicu pogodio metak. Pravio sam se da sam mrtav i zajedno su me sa mrtvima ubacili u štalu. Zapalili su štalu i čuo sam da vozila odlaze, nakon čega sam pobjegao", ispričao je Hadžić.

Od svih zarobljenih civila u školi i "Barutnom magacinu", njih oko 85, kako je rekao svjedok, jedino su preživjeli on i još jedan civil "R" koji je uspio pobjeći.

U optužnici je navedeno da je Cerovina je u junu 1992. godine sudjelovao i u hapšenju civila "R" kojeg je potom zatočio u školu u Kalinoviku.

Prije saslušanja svjedoka Munib Halilović, tužilac Državnog tužilaštva je pročitao optužnicu, a potom iznio uvodnu riječ rekavši kako će dokazati da su optuženi počinili radnje koje im se stavljaju na teret.

Osim branioca optuženog Cerovine, Odbrane preostale trojice optuženih nisu iznijele uvodnu riječ.

Naredno ročište zakazano je za 18. januara, kada će Tužilaštvo saslušati nove svjedoke.