|

Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi

Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi
0
F
FENA
11.1.2011. u 08:12
0
komentara
0

dijeljenja
Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Milan Perić i drugi zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda.
Sud BiH potvrdio je 12. oktobra 2010. optužnicu u predmetu Milan Perić i drugi koja optuženog Spasoja Dodera tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu za krivično djelo zločini protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Terzić i Cerovina, na dužnosti milicionera Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, a Doder i Perić na funkciji vođe patrolnog sektora od juna do septembra 1992. učinili i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik.

Optuženi su 25. juna 1992. zajedno s pripadnicima SJB Kalinovik i pripadnicima Vojske tzv. srpske republike BiH izvršili napad na civilno bošnjačko stanovništvo u selima Jelašca i Vihovići.

Prilikom ovog napada slobode je lišeno jedanaest muškaraca Bošnjaka koji su kasnije nezakonito bili zatočeni u osnovnu školu "Miladin Radojević" u Kalinoviku, u kojoj niko od zatočenih civila nije preživio.

Optuženi su pod komandom Milana Perića, zajedno s ostalim pripadnicima Vojske 1. augusta 1992. učestvovali u napadu na selo Jelašac te slobode lišili civile Bošnjake, šesnaest žena i dvoje staraca, među kojima i malodobno dijete.

Pomenuti civili su iz logora "Barutni magacin" prebačeni u Osnovnu školu "Miladin Radojević" gdje je njih pet likvidirano dok su ostali razmijenjeni krajem augusta 1992.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.