{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi

F
11.1.2011. u 08:12
0
0
Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi
0
Počinje suđenje u predmetu Milan Perić i drugi
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Milan Perić i drugi zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda.
Sud BiH potvrdio je 12. oktobra 2010. optužnicu u predmetu Milan Perić i drugi koja optuženog Spasoja Dodera tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužene Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu za krivično djelo zločini protiv čovječnosti u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Terzić i Cerovina, na dužnosti milicionera Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, a Doder i Perić na funkciji vođe patrolnog sektora od juna do septembra 1992. učinili i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik.

Optuženi su 25. juna 1992. zajedno s pripadnicima SJB Kalinovik i pripadnicima Vojske tzv. srpske republike BiH izvršili napad na civilno bošnjačko stanovništvo u selima Jelašca i Vihovići.

Prilikom ovog napada slobode je lišeno jedanaest muškaraca Bošnjaka koji su kasnije nezakonito bili zatočeni u osnovnu školu "Miladin Radojević" u Kalinoviku, u kojoj niko od zatočenih civila nije preživio.

Optuženi su pod komandom Milana Perića, zajedno s ostalim pripadnicima Vojske 1. augusta 1992. učestvovali u napadu na selo Jelašac te slobode lišili civile Bošnjake, šesnaest žena i dvoje staraca, među kojima i malodobno dijete.

Pomenuti civili su iz logora "Barutni magacin" prebačeni u Osnovnu školu "Miladin Radojević" gdje je njih pet likvidirano dok su ostali razmijenjeni krajem augusta 1992.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: