Tužilaštvo BiH
0

Podignuta optužnica protiv fočanskog trgovca oružjem

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milenka Topalovića /39/ iz Foče koji se tereti za organizovani kriminal i neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.

Topalović, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, kojoj je pripadalo još pet državljana Srbije, vršio neovlašteni promet eksploziva i vojne opreme, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Topalović 28. avgusta 2010. dvojici osumnjičenih, koji su se dovezli u Foču iz Srbije, prodao 10 kilograma i 586,36 grama plastičnog brizantnog eksploziva - pentrita i 20 komada elektro-detonatorskih kapisli za aktiviranje eksploziva, za koje je znao da se upotrebljavaju za montiranje eksplozivnih naprava.

Optuženi se tereti da im je predao i pet komada ručnih bojevih bombi M-52 i jednu ručnu bojevu bombu M-50, za iznos od 500 eura, nakon čega su druga dvojica osumnjičenih ovaj eksploziv i bombe sakrili u vozilo i odvezli se na granični prelaz Vardište, gdje su prešli u Srbiju.

Istog dana, oko 16.00 sati u Srbiji, na području opštine Čajetina, pripadnici Kriminalističke policije MUP-a Srbije prilikom kontrole dvojice osumnjičenih pronašli su eksploziv, kapisle i ručne bombe i lišili ih slobode.

Protiv petorice državljana Srbije, koji se sumnjiče da su pripadnici ove kriminalne grupe, pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu vodi se istraga zbog krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, nošenje, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Topalovića, koja ga tereti da počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, proslijedilo je Sudu BiH na potvrđivanje.