{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv četvorice muškaraca zbog prometa oružjem

F
29.10.2010. u 12:47
0
0
Optužnica protiv četvorice muškaraca zbog prometa oružjem
0
Optužnica protiv četvorice muškaraca zbog prometa oružjem
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiriju osoba koje se terete za krivično djelo neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe u sticaju s krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.
Optužnica je podignuta protiv Vlastimira Parađine, rođen 1957. u Sarajevu, nastanjen na području općine Pale; Dragoslava Madžgalja zvani Mačak, rođen 1976. u Rogatici, nastanjen na području Sokoca; Saše Karadžića, rođen 1980. u Sarajevu, nastanjen na području Sokoca, i Ešrefa Dolovca zvani Keka, rođen 1977. u Novom Pazaru, nastanjen na području Ilidže. Sva četvorica su državljani BiH.

Prema navodima optužnice, Vlastimir Parađina se tereti da je kao pripadnik grupe posredovao u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonima Bosne i Hercegovine tako što u periodu od kraja 2009. do kraja marta 2010. od njemu poznate osobe nabavio i prodao u četiri navrata određenu količinu oružja.

Parađina je tako prodao dvije automatske puške "hekler" za 500 eura i 15 pištolja po 80 eura po komadu, a u martu 2010. godine prodao je dva automatska pištolja „uzi“ po 250 eura po komadu.

Optuženi Parađina je 12. aprila 2010. nabavio i u svojoj kući držao puškomitraljez, čije nabavljanje i držanje građanima uopće nije dozvoljeno.

Kako se navodi u optužnici, Dragoslav Madžgalj i Saša Karadžić su od marta do aprila 2010. godine posredovali u prometu dviju eksplozivnih naprava na daljinsko aktiviranje iz BiH u Srbiju, tako što je Dragoslav Madžgalj stupio u kontakt sa Sašom Karadžićem i od njega naručio dvije eksplozivne naprave po cijeni od 500 eura po komadu, rekavši mu da će te „bombe“ biti transportovane iz Bosne i Hercegovine preko Srbije za Holandiju. Nakon toga je Saša Karadžić lično izradio dvije „telefonske bombe“ s magnetima, za koje mu je Madžgalj platio 700 eura i oko 400 KM, rekavši mu da će ostatak novca dobiti naknadno.

Optužnica tereti Ešrefa Dolovca da je u martu 2010. od njemu poznate osobe nabavio i prodao tri pištolja, koje je poslao u Novi Pazar.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: