Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv četvorice muškaraca zbog prometa oružjem

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiriju osoba koje se terete za krivično djelo neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe u sticaju s krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Optužnica je podignuta protiv Vlastimira Parađine, rođen 1957. u Sarajevu, nastanjen na području općine Pale; Dragoslava Madžgalja zvani Mačak, rođen 1976. u Rogatici, nastanjen na području Sokoca; Saše Karadžića, rođen 1980. u Sarajevu, nastanjen na području Sokoca, i Ešrefa Dolovca zvani Keka, rođen 1977. u Novom Pazaru, nastanjen na području Ilidže. Sva četvorica su državljani BiH.

Prema navodima optužnice, Vlastimir Parađina se tereti da je kao pripadnik grupe posredovao u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonima Bosne i Hercegovine tako što u periodu od kraja 2009. do kraja marta 2010. od njemu poznate osobe nabavio i prodao u četiri navrata određenu količinu oružja.

Parađina je tako prodao dvije automatske puške "hekler" za 500 eura i 15 pištolja po 80 eura po komadu, a u martu 2010. godine prodao je dva automatska pištolja „uzi“ po 250 eura po komadu.

Optuženi Parađina je 12. aprila 2010. nabavio i u svojoj kući držao puškomitraljez, čije nabavljanje i držanje građanima uopće nije dozvoljeno.

Kako se navodi u optužnici, Dragoslav Madžgalj i Saša Karadžić su od marta do aprila 2010. godine posredovali u prometu dviju eksplozivnih naprava na daljinsko aktiviranje iz BiH u Srbiju, tako što je Dragoslav Madžgalj stupio u kontakt sa Sašom Karadžićem i od njega naručio dvije eksplozivne naprave po cijeni od 500 eura po komadu, rekavši mu da će te „bombe“ biti transportovane iz Bosne i Hercegovine preko Srbije za Holandiju. Nakon toga je Saša Karadžić lično izradio dvije „telefonske bombe“ s magnetima, za koje mu je Madžgalj platio 700 eura i oko 400 KM, rekavši mu da će ostatak novca dobiti naknadno.

Optužnica tereti Ešrefa Dolovca da je u martu 2010. od njemu poznate osobe nabavio i prodao tri pištolja, koje je poslao u Novi Pazar.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.