{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja

F
6.9.2010. u 17:15
0
2
Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja
0
Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama.
Optužnice su podignute protiv Mije Grgića, rođen 1972. u općini Lopare, nastanjen u općini Žepče, koji ima prijavljen boravak u Njemačkoj, državljanin BiH i Republike Hrvatske; Husnije Mušića, rođen 1968. u Visokom, nastanjen u Brezi, državljanin BiH; Adisa Abasa zvani Ćelo, rođen 1979. u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Adnana Selimića, rođen 1983. u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Adisa Sejdića, rođen 1977. u Zavidovićima, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Ermina Sejdića, zvani Blajzna, rođen 1979. u Maglaju, nastanjen u Zavidovićima, državljanin BiH, te Jasmina Džanića, rođen 1985. u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama i u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Mijo Grgić se tereti da je s njemu poznatim N.N. osobama nastanjenim na području Kraljevine Holandije organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom, koja je djelovala od sredine marta 2009. i koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke droga speed, ekstasy, kokain, koje su zakonskim propisima proglašene opojnom drogom i čiji se promet može obavljati samo na osnovu dozvole nadležnog organa.

Ova zločinačka organizacija je osnovana i zbog nezakonite kupoprodaje, izvoza, prijevoza i posredovanja u prometu oružjem ili vojnom opremom iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije i druge njima poznate države, djelujući tako na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Holandije te na područjima drugih njima poznatih država radi neovlaštenog prometa drogama i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Kako se u optužnici navodi, ovoj zločinačkoj organizaciji su pristupili Husnija Mušić, Adis Abas, Jasmin Džanić, Adnan Selimić, Adis Sejdić i Emir Sejdić, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Spomenuta organizirana zločinačka organizacija je od marta do novembra 2009. vršila neovlašteni međunarodni promet drogama i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: