{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja

F
6.9.2010. u 17:15
0
2
Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja
0
Sedmero optuženo za prodaju droge i oružja
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama.
Optužnice su podignute protiv Mije Grgića, rođen 1972. u općini Lopare, nastanjen u općini Žepče, koji ima prijavljen boravak u Njemačkoj, državljanin BiH i Republike Hrvatske; Husnije Mušića, rođen 1968. u Visokom, nastanjen u Brezi, državljanin BiH; Adisa Abasa zvani Ćelo, rođen 1979. u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Adnana Selimića, rođen 1983. u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Adisa Sejdića, rođen 1977. u Zavidovićima, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Ermina Sejdića, zvani Blajzna, rođen 1979. u Maglaju, nastanjen u Zavidovićima, državljanin BiH, te Jasmina Džanića, rođen 1985. u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama i u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Mijo Grgić se tereti da je s njemu poznatim N.N. osobama nastanjenim na području Kraljevine Holandije organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom, koja je djelovala od sredine marta 2009. i koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke droga speed, ekstasy, kokain, koje su zakonskim propisima proglašene opojnom drogom i čiji se promet može obavljati samo na osnovu dozvole nadležnog organa.

Ova zločinačka organizacija je osnovana i zbog nezakonite kupoprodaje, izvoza, prijevoza i posredovanja u prometu oružjem ili vojnom opremom iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije i druge njima poznate države, djelujući tako na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Holandije te na područjima drugih njima poznatih država radi neovlaštenog prometa drogama i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Kako se u optužnici navodi, ovoj zločinačkoj organizaciji su pristupili Husnija Mušić, Adis Abas, Jasmin Džanić, Adnan Selimić, Adis Sejdić i Emir Sejdić, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Spomenuta organizirana zločinačka organizacija je od marta do novembra 2009. vršila neovlašteni međunarodni promet drogama i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: