BiH
195

Počinje turistička sezona u Neumu: Ove godine se očekuje veliki broj Francuza

Piše: L. Č.
(Foto: Klix.ba/Arhiv)
Zbog izuzetno lijepog vremena i visokih temperatura za ovo doba godine, turistička sezona u Neumu počinje nešto ranije nego prethodnih godina, a jedini bh. grad na moru već je ugostio brojne turiste.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško u razgovoru za Klix.ba navodi kako su se ove godine zbog lijepog vremena malo ranije počeli pripremati za ljetnu sezonu.

Trenutno je u Neumu u toku uređenje plaža, kao i privatizacija hotela koji su devastirani, a cilj im je, kako navodi Matuško, da Neumu ponovo vrate sjaj koji je imao prije rata.

U Neumu se trenutno organiziraju različiti seminari, pa je tako Hotel Neum prošli vikend ugostio hiljadu posjetitelja. Ugostitelji su već spremni i kažu kako zbog različitih seminara više vole maj i juni od "srca" sezone.

Kada je riječ o strancima, ove godine se očekuje najviše posjetitelja iz Francuske, budući da Hotel Neum i Hotel Sunce imaju ugovor sa Francuzima. Pored Francuza, tu su Poljaci, Česi, Grci...

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK u razgovoru za Klix.ba navodi kako su prognoze dobre, te kako očekuju kvalitetnu sezonu i ponavljanje rezultata od prošle godine kada je riječ o posjetama.

Dodaje kako su trenutno u toku početni pregovori za održavanje festivala "Jadranski susreti" koji bi trebali biti održani u toku sezone, te bi predstavljali izuzetno značajan događaj za turiste.

Kada je riječ o broju posjetitelja i dolazaka, Krešić ističe kako je teško dati precizne podatke budući da se posjete i broj gostiju ne prijavljuju.

Ipak, prema njihovim procjenama, u toku sezone se ostvari od 250 do 300 hiljada noćenja, a gosti većinom dolaze sa prostora Bosne i Hercegovine, a potom iz Slovenije, Poljske, Češke, Njemačke, Italije...