BiH
286

Neum još uvijek čeka dolazak većeg broja gostiju

Piše: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
Iako su temperature već nekoliko dana iznad 30 stepeni celzija, Neum, jedini bh. grad na Jadranu, još uvijek nije popunjen onako kako to očekuju njegovi stanovnici.

Na plažama nema gužvi, a ni u lokalnim kafićima i restoranima, no svi sa kojima smo razgovarali pravi turistički bum očekuju nakon 20. jula.

"Kod nas je kraj jula i cijeli august u potpunosti rezervisan", kaže nam vlasnik jedna vile u ulici Primorska u kojoj se uglavnom nalaze hoteli i luksuzne vile sa vlastitim plažama.

U proteklom periodu radilo se na uljepšavanju grada, očišćene su plaže i ulice, osvježeno cvijeće i zelenilo. Ono što je obradovalo posjetioce je izgradnja šetnice uz obalu mora koja bi trebala biti završena do 15. jula.

No, da turistička sezona još uvijek nije počela u punom kapacitetu potvrdili su nam i iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona. Direktor Andrija Krešić za Klix.ba kazao je da se dolazak većeg broja posjetilaca očekuje za desetak dana.

"Ramazan puno utječe na sezonu u Neumu, ali očekujemo da se ona popravi nakon Bajrama", dodaje Krešić.

Ohrabruje činjenica da Neum sve više postaje primamljiva destinacija stranim turistima, pa je tako u predsezoni najviše Francuza, a u jeku sezone na ulicama ovog primorskog gradića mogu se vidjeti Poljaci, Česi, Italijani...

"Istina jeste da preovladavaju domaći gosti, ali u posljednje vrijeme sve je više turista koji u prolazu svrate u Neum i zadrže se jednu noć. Uglavnom su to turisti iz azijskih zemalja", kaže Krešić.

Ljetovanje u Neumu ima višestruke prednosti kao što su blizina gradova kao što su Mostar, Počitelj, Dubrovnik...no prihvatljive cijene su ipak jedan od glavnih razloga zašto se posjetioci odlučuju svoj godišnji odmor provesti u ovom gradu.

Ipak, da bi postao prava turistička destinacija Neum treba još puno ulaganja i kreiranje više sadržaja za sve generacije, a posebno za mlade.