{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početak glavnog pretresa u slučaju Dronjak

F
2.9.2010. u 08:05
0
6
Početak glavnog pretresa u slučaju Dronjak
0
Početak glavnog pretresa u slučaju Dronjak
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, u predmetu Ratko Dronjak i drugi zakazan je za danas, saopćio je Sud Bosne i Hercegovine.
Optužnica tereti optužene Ratka Dronjka i Dragana Rodića za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici se navodi da su optuženi Ratko Dronjak i Dragan Rodić od maja 1992. pa do kraja 1995., zajedno sa stražarima zatočeničkih objekata i logora, kao i pripadnicima sigurnosti, te vojnom policijom II krajiškog korpusa i njihovim komandantima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, te tako potpomogli i podržali provođenje plana progona nesrpskog stanovništva.

Optuženi Dronjak, u svojstvu komandanta zatočeničkih objekata i logora, odnosno upravnika na području općine Drvar i Dragan Rodić, u svojstvu stražara i jedno vrijeme vođe smjene straže, učestvovali su u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi "Slavko Rodić" u Drvaru i logoru "Kamenica".

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, organizirali protuzakonito zatvaranje civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata s područja Kulen-Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa i drugih područja autonomne regije Krajina. Zatočeni civili i ratni zarobljenici bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad,navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: