{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi

F
12.7.2010. u 11:37
0
0
Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi
0
Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine Ratko Dronjak i Dragan Rodić, koje optužnica tereti za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, izjasnili su se da nisu krivi.
U optužnici se navodi da su optuženi Ratko Dronjak i Dragan Rodić u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine zajedno sa stražarima zatočeničkih objekata i logora te pripadnicima bezbjednosti i vojnom policijom II. krajiškog korpusa i njihovim komandantima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu te tako potpomogli i podržali provođenje plana progona nesrpskog stanovništva.

Optuženi Dronjak je u svojstvu komandanta zatočeničkih objekata i logora odnosno upravnika na području općine Drvar i Dragan Rodić u svojstvu stražara i jedno vrijeme vođe smjene straže učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru i logoru “Kamenica”. Optuženi su anvodno organizirali protuzakonito zatvaranje civila i ratnih zarobljenika, Bošnjaka i Hrvata s područja Kulen Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa i drugih područja Autonomne regije Krajina. Zatočeni civili i ratni zarobljenici bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: