{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi

F
12.7.2010. u 11:37
0
0
Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi
0
Ratko Dronjak i Dragan Rodić izjasnili se da nisu krivi
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine Ratko Dronjak i Dragan Rodić, koje optužnica tereti za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, izjasnili su se da nisu krivi.
U optužnici se navodi da su optuženi Ratko Dronjak i Dragan Rodić u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine zajedno sa stražarima zatočeničkih objekata i logora te pripadnicima bezbjednosti i vojnom policijom II. krajiškog korpusa i njihovim komandantima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu te tako potpomogli i podržali provođenje plana progona nesrpskog stanovništva.

Optuženi Dronjak je u svojstvu komandanta zatočeničkih objekata i logora odnosno upravnika na području općine Drvar i Dragan Rodić u svojstvu stražara i jedno vrijeme vođe smjene straže učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru i logoru “Kamenica”. Optuženi su anvodno organizirali protuzakonito zatvaranje civila i ratnih zarobljenika, Bošnjaka i Hrvata s područja Kulen Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa i drugih područja Autonomne regije Krajina. Zatočeni civili i ratni zarobljenici bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: