{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Dronjka i Rodića koji se terete za ratne zločine

F
16.6.2010. u 14:39
0
0
Potvrđena optužnica protiv Dronjka i Rodića koji se terete za ratne zločine
0
Potvrđena optužnica protiv Dronjka i Rodića koji se terete za ratne zločine
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ratka Dronjka i Dragana Rodića koji se terete za krivična djela zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
U optužnici se navodi da su Dronjak i Rodić od maja 1992. do kraja 1995. godine, zajedno sa stražarima zatočeničkih objekata i logora i pripadnicima sigurnosti, te vojnom policijom 2. krajiškog korpusa i njihovim komandantima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, te tako potpomogli i podržali provođenje plana progona nesrpskog stanovništva.

Optuženi Dronjak, u svojstvu komandanta zatočeničkih objekata i logora, odnosno upravnika na području općine Drvar, i Rodić, u svojstvu stražara i jedno vrijeme vođe smjene straže, učestvovali su u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru i logoru “Kamenica”.

Optuženi su organizirali protivzakonito zatvaranje civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata s područja Kulen-Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Kupresa i drugih područja tadašnje autonomne regije Krajina.

Zatočeni civili i ratni zarobljenici bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad, saopćio je Sud BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: