{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dronjak i Rodić: Premlaćivanja do besvijesti

S
30.9.2010. u 15:36
0
3
Dronjak i Rodić: Premlaćivanja do besvijesti
0
Dronjak i Rodić: Premlaćivanja do besvijesti
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Drvaru rekao je da je prvooptuženi Ratko Dronjak bio upravnik logora "Kamenica", kao i onog formiranog u školi "Slavko Rodić", te da je sudjelovao u premlaćivanjima zatvorenika tokom 1992. godine.
Hilmo Kozlica, svjedok Tužilaštva BiH i bivši rezervni policajac iz Orašca (općina Bihać), ispričao je kako se pripadnicima "srpskih snaga" predao 12. juna 1992. godine, nakon čega je zajedno sa drugim muškarcima premlaćivan u različitim objektima na području općine Bihać i Drvar, a potom odveden u „logor Kozila“ u Bosanskom Petrovcu, gdje je prvi put vidio Ratka Dronjka.

"U tom logoru sam bio 38 dana nakon čega je došao kamion da nas vozi u Kamenicu. Tada su mnogi zatvorenici tučeni, a među njima i Emir Demirović koji mi je rekao da je osoba koja je njega udarila bio Ratko Dronjak, upravnik logora u školi 'Slavko Rodić'. (...) Tada sam prvi put vidio Dronjka. Bio je u šarenoj uniformi i imao je bijeli opasač i pištolj", rekao je Kozlica.

Svjedok je pojasnio da je kasnije od čuvara i drugih zatvorenika saznao da je Dronjak bio i upravnik logora "Kamenica", ali da ga nije vidio da stražarima izdaje naređenja.

Ratko Dronjak, bivši komandant, odnosno upravnik zatočeničkih objekata i logora na području Drvara, i Dragan Rodić, stražar i određeno vrijeme vođa smjene straže, terete se za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru.

Kozlica je rekao da je u logoru "Kamenica" bio zatvoren od augusta do novembra 1992. godine, te da je premlaćivan kao i drugi zatvorenici.

"U večernjim satima je bilo najgore. Izvođeni su ljudi iz zgrade i premlaćivani, a to su radili čuvari logora. (...) Mene je stražar Janko Ćosić prozvao oko 20. septembra i on me je prvi udario kada sam izašao iz zgrade, a potom i ostali. Tukli su me do besvijesti. Onesvijestio sam se i nakon što sam došao sebi ponovo su me tukli. Potom su me uveli u prostoriju, a izveli još dvojicu zatvorenika koje su tukli na isti način", prisjetio se Kozlica.

Svjedok je rekao da je od zatvorenika iz škole u Drvaru saznao da ih je premlaćivao i Dronjak, te da je prvooptuženi jedne prilike teško pretukao zatvorenika Rasima Zulića koji je nakon izvjesnog vremena i preminuo.

Tokom zatočenišva u "Kamenici", svjedok je zajedno sa drugim zatvorenicima obavljao različite prinudne radove u i oko logora, a na zahtjev Dronjka je odlazio i u Drvar.

"Dronjak nas je vodio da popravljamo auta kod njegovog kolege. On bi nas dovozio i odvozio iz logora kombijem u kojem je bio i njegov vozač", rekao je Kozlica.

U logoru "Kamenica", kako je rekao svjedok tokom unakrsnog ispitivanja, bilo je zatvorenih i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: