Suđenje stražaru logora Kamenica
0

Svjedok vidio da je Dronjak šamarao zarobljenike

FENA
Nekadašnji stražar u logoru Kamenica kao svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je vidio da upravnik Ratko Dronjak "šamara" zatvorenike.

Svjedok je rekao da je od augusta 1992. do februara 1994. bio stražar i vođa smjene u logoru Kamenica u blizini Drvara, a u sudnici je prepoznao optuženog Ratka Dronjka kao upravnika logora "koji je znao sve o zatvoru i naređivao sve što se dešavalo".

"Dešavalo se, pogotovo u početku, da neko nekoga udari i ošamari. Stražar udari zatvorenika, u tom smislu. Nije tu bilo razloga zašto se udara (...) Vidio sam i da Dronjak tuče zatvorenike, u prolazu pored vode, tek tako par šamara udari", rekao je svjedok.

Nekadašnjeg upravnika, odnosno komandanta zatočeničkih objekata u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru Kamenica u Drvaru državno tužilaštvo Dronjka tereti za premlaćivanja, ubistva i druge zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima između 1992. i 1995.

U optužnici se navodi da je Dronjak skupa s ostalim stražarima u logoru Kamenica svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kroz vršenje progona nesrpskog stanovništva i ostvarivanju sistema represije.

Svjedok je rekao da je u logoru Kamenica, tokom 18 mjeseci koliko je radio kao stražar nekada bilo "preko 100 zarobljenika“, među kojima i žena i maloljetnika, koji su držani u "slabim uslovima“.

"Na podu su bile prostirke, i svako je imao po dva ćebeta. Unutra su imali kantu i tu su vršili nuždu. U mojoj smjeni je starac jedan i podlegao koji je bio u samici. Saznao sam da je nedavno operisao srce, i valjda nije izdržao uslove", dodao je on.

Po riječima svjedoka, upravnik Dronjak je u logoru povremeno dovodio i "bezbjednjake" Vojske Republike Srpske koji su "ispitivali i tukli zarobljenike".

"Kasnije su na ispitivanje zatvorenici vođeni u stanicu policije ili negdje. To je radio upravnik ili 'Šaula', koji je to volio. On je bio grub prema zatvorenicima. Ne sjećam se jesu li svi vraćeni. Možda neki nisu vraćeni, ali to nikada nismo evidentirali. Govorili su nam da su otišli u razmjenu", ispričao je svjedok.

Dragan Rodić Šaula prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje u oktobru ove godine osuđen na osam godina zatvora. Svjedok je rekao da ga je 1994. Dronjak smijenio s položaja vođe smjene, a potom i "otjerao sa posla", nakon što je bio optužen da je bio "najbolji stražar".

"To su zatvorenici rekli da sam najbolji stražar, da dajem više hrane. Ne samo hljeba, nego i da ne maltretiram. Jer u početku je bilo dosta hrane, a kasnije su zatvorenici dobivali po šnitu, i onda ako nama nešto ostane, to ja odnesem njima", dodao je on.

Naredno ročište zakazano je za 13. januar, saopćeno je iz BIRN-a.