|

"Iznenadili su se da sam živ"

"Iznenadili su se da sam živ"
0
F
FENA
11.11.2010. u 15:48
0
komentara
0

dijeljenja
"Iznenadili su se da sam živ"
Na suđenju za zločine na području Drvara svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je devet mjeseci bio zatočen u logoru Kamenica, gdje ga je jednom pretukao upravnik Ratko Dronjak - prenosi BIRN.
Fikret Dolić, nekadašnji pripadnik Petog korpusa Armije BiH, ispričao je da su ga prilikom zarobljavanja u junu 1994. pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ranili u nogu te je prvo prebačen u bolnicu u Bosanskom Petrovcu, a nakon nekoliko dana u logor Kamenica. Tu ga je, kazao je, pretukao upravnik logora Ratko Dronjak, kojeg je prepoznao u sudnici.

- Došao je jednom i dao mi dva deca rakije. Ja sam to popio na eks, a onda mi je prosuo krv. Krenuo je karate trenirati na meni. Ja sam brisao krv koja je kapala iz usta i nosa, ali nisam mogao koliko je curilo. Udarao je šakama, i batinama, i šamarima - ispričao je Dolić.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka, nekadašnjeg komandanta, odnosno upravnika zatvora u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru, za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u periodu između 1992. i 1995. godine. Prema Dolićevim riječima, po dolasku u Kamenicu prvo je "popio batine od stražara", a onda je odveden u samicu gdje je proveo četiri mjeseca i 20 dana. Svakodnevno je premlaćivan po tri puta.

- Vođe smjene Šaula i Bašić su me tukle, a drugima ne znam imena, ali su stražari bili. Izvode vani i batinaju. Nema gdje ne udaraju, nogama, kundacima, šakama, štapovima, ma svačim. Molio sam Šaulu da me ubije jer se nije više mogla trpjeti tuča. On mi je svezao usta i ruke i stao na lisice, dok su me drugi batinali. Kada su završili, ubacili su me u samicu, a ujutro su se iznenadili da sam živ - ispričao je svjedok.

Dragan Rodić zvani Šaula, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje u oktobru ove godine osuđen na osam godina zatvora.

Dolić je kazao da je s njim u logoru Kamenica bilo oko 70 zarobljenika, koji su tučeni i maltretirani svakodnevno, te su neki od posljedica premlaćivanja preminuli. Svjedok tvrdi da je u logoru Kamenica ostao sve do marta 1995., kada je razmijenjen.

Naredno ročište je 18. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.