{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo kontrolni popis u BiH, obuhvatit će 50.000 osoba

S
2.11.2013. u 10:11
0
4
Počeo kontrolni popis u BiH, obuhvatit će 50.000 osoba
0
Počeo kontrolni popis u BiH, obuhvatit će 50.000 osoba
Foto: Klix.ba
U BiH jutros je počela postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, potvrdila je Srni savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.
Kotrolni popis počeo je jutros u 9.00 sati.

Ova postpopisna anketa odvijaće se svakim danom od 9.00 do 21.00 sat, uključujući i dane vikenda, do 10. novembra. Obuhvatit će oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 opština i 240 popisnih krugova.

"Sve je spremno za početak naših aktivnosti. Svi građani koje posjete kontrolori imaju obavezu da odgovore na pitanja tačno i potpuno, kao i na pravom popisu", istakla je Adembegovićeva.

Zbog kvaliteta provođenja kontrolnog popisa, Adembegovićeva nije mogla dati podatke u kojim opštinama će biti obavljena postpopisna anketa.

Postpopisna anketa definisana je u Zakonu o popisu, tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i za kaznene odredbe.

Anketirani će odgovarati na ukupno 16 pitanja, sačinjenih u upitniku za domaćinstvo i stan i u popisnici za osobe. U upitniku su pitanja u vezi sa osnovnim osobinama stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u popisnici pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike - obrazovne, ekonomske i druge.

U izabranom popisnom krugu neće se anketirati, odnosno popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka, odnosno popisivat će se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu.

Podaci iz postpopisne ankete čuvat će se kao službena tajna u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Cilj ove postpopisne ankete jeste da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa, indikatori obuhvata i indikatori sadržaja, saopšteno je juče iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije za statistiku ističu da je u završnoj fazi obračun plaćanja naknada za učesnike u popisu - popisivače, opštinske instruktore i popisne komisije.

"Agencija veoma brzo očekuje i drugu tranšu granta EU, tako da bi se transfer prema entitetima za neto iznos po popisnici od 1,96 KM, kao i isplata osoblja koje plaća Agencija iz sredstava granta, mogao izvršiti vrlo brzo i isplata bi mogla početi", rečeno je ranije Srni u Agenciji.

Ostali dio plaćanja, kao i sredstva za poreze i doprinose treba da osiguraju entiteti iz svojih budžeta, a Agencija za statistiku BiH za Brčko distrikt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: