BiH
179

Danas počinje popis stanovništva i domaćinstava u BiH

Klix.ba
Popis stanovništva i domaćinstava u BiH počinje danas. To je prvi popis u našoj zemlji nakon 22 godine i bit će od velikog značaja za predstojeća planiranja razvoja različitih oblasti u društvu. Popis će trajati do 15. oktobra.

Iz Agencije za statistiku u BiH jučer je saopćeno da je sve spremno za popis, dok s druge strane neke nevladine organizacije imaju niz zamjerki i smatraju da nije sve pripremljeno.

Sav materijal je distribuiran, a popisivači i kontrolori su spremni te će danas od devet sati biti na terenu.

Popisivači će svaki dan raditi na terenu od devet do 21 sat. Svi popisivači će potpisati ugovore kao i izjave o povjerljivosti podataka. Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović je jučer na konferenciji za medije pojasnio da se strogo vodilo računa o tajnosti podataka, a popisivači su obavezni na trajno čuvanje tajnosti podataka.

"Sigurnost podataka ogleda se i u njihovom kriptovanju i to na način da će šifre biti urađene iz tri dijela i svaka institucija će imati po jedan dio. To znači da niko neće moći prepoznati individualne podatke", kazao je Milinović.

Prvi rezultati popisa očekuju se nakon 90 dana. Na popisu je angažirano blizu 19.000 popisivača te blizu šest hiljada kontrolora i rezervnih popisivača.

Popis će koštati 46 miliona KM, a građani su dužni učestvovati u popisu, odnosno dati popisivačima svoje podatke kada dođu u njihove domove.