Ispitivani svjedoci
16

Počelo suđenje zbog zabrane štrajka u UKC-u Tuzla

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Iznošenjem materijalnih dokaza te ispitivanjem svjedoka danas je u Općinskom sudu u Tuzli počelo suđenje po prijedlogu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a vezano za sudsku mjeru osiguranja kojom je uposlenicima ove zdravstvene ustanove, inače članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK), zabranjeno stupanje u generalni štrajk.

Pojašnjenja radi, nakon što su članovi spomenutog sindikata krajem prošlog mjeseca najavili pokretanje generalnog štrajka u zdravstvenim ustanovama u TK, menadžment UKC-a podnio je tužbu Općinskom sudu u Tuzli koji je donio mjeru zabrane održavanja štrajka.

Zbog toga su početkom novembra sve zdravstvene ustanove u TK, odnosno uposlenici koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, izuzev UKC-a, stupili u generalni štrajk.

Na odluku Općinskog suda u Tuzli reagovao je pravni zastupnik sindikata Damir Alić koji je Kantonalnom sudu u Tuzli uputio žalbu.

Žalba je u konačnici prihvaćena te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak, a štrajk omogućen ljekarima.

Nekoliko dana kasnije, Općinski sud ponovo je donio mjeru kojom se zabranjuje pokretanje generalnog štrajka u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi, a Vlada TK je na sjednici donijela zaključak da štrajk smatra neosnovanim i neutemeljenim s aspekta odredbi Zakona o radu u FBiH.

U početnoj fazi ovog postupka, odnosno na prvom ročištu, raspravljano je samo o sudskoj mjeri osiguranja, a sama zakonitost štrajka o kojoj se proteklih dana govorilo bit će predmet ispitivanja u narednom periodu.

Mujkić: Generalni štrajk donio bi gubitke UKC-u

Načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse UKC-a u Tuzli Ervin Mujkić kazao je da bi stupanjem u generalni štrajk ova zdravstvena ustanova pretrpjela materijalnu štetu.

"UKC Tuzla blizu 40 posto svojih prihoda ostvaruje na tržištu zdravstvenih usluga i ostvarivanje zavisi od toga hoće li se raditi ili ne. Otkazivanjem unaprijed zakazanih medicinskih usluga onemogućava se ostvarivanje tih prihoda, čime se dovodi u pitanje isplata plaća svim radnicima, zatim isplata dugova dobavljačima i jasno je da će u ovom slučaju, u toku štrajka nastupiti štetne posljedice", smatra Mujkić.

S druge strane, pravni zastupnik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK Damir Alić očekuje da će Općinski sud u Tuzli promijeniti svoju odluku te da će ukinuti sprovedene radnje i mjeru osiguranja staviti van snage.

"Očigledno je da je došlo do promjena okolnosti u smislu da je mjera osiguranja postala bespredmetna i nesvrsishodna", kazao je Alić.

Istakao je da je ovom mjerom osiguranja doktorima medicine i stomatologije onemogućeno da počnu, a potom i realizuju generalni štrajk u tuzlanskom UKC-u.

Alić: Ovo je neravnopravna borba

Zbog svega ovoga oni su se, nastavlja Alić, odlučili za svakodnevne polusatne štrajkove upozorenja do okončanja ovog postupka.

"Ova pravna borba izgleda neravnopravna zato što se doktore medicine i stomatologije pokušava na jedan prilično grub način staviti u isti koš s ostalim zdravstvenim radnicima, odnosno tehničkim osobljem, uz dužno uvažavanje, koje je znatno brojnije", naglasio je Alić.

Zanimljivo je istaći da članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije više nije u cilju da stupe u generalni štrajk u spomenutoj zdravstvenoj ustanovi, ali bi im povlačenje mjere koja je trenutno na snazi značilo jačanje pregovaračke pozicije.

"Aposolutno je bespotrebno da se ide u generalni štrajk u UKC-u jer su već postignuti ciljevi koje smo mi tražili. Ova odluka bi trebala i mora biti povučena, jer bi to nama ojačalo pregovaračku poziciju kako bi oni koji odlučuju o nama ušli u socijalni dijalog", istakao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

On je potcrtao da članovi ovog sindikata žele što prije započeti konkretan socijalni dijalog s Vladom TK, kako bi se cijela ova priča završila na najbolji mogući način s benefitima za doktore medicine i stomatologije, pacijente, ali i sve ostale građane.

Podsjetimo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK trenutno nema reprezentativnost na nivou najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Ovo je jedinstven slučaj, s obzirom na to da ovaj sindikat ima reprezentativnost u svim ostalim kantonima.

Odluku o utvrđivanju reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na podučju TK u konačnici će donijeti Vrhovni sud FBiH. Utvrđivanje reprezentativnosti stvorilo bi i mogućnost za zvanično pregovaranje predstavnika ovog sindikata s Vladom TK vezano za usaglašavanje, a samim tim i potpisivanje kolektivnog ugovora.