Koševo
0

FOTO / Počeli radovi na rekonstrukciji stadiona "Asim Ferhatović Hase"

Sarajevo-x.com
U organizaciji Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju", koja vodi projekat rekonstrukcije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" prema UEFA-inim standardima, delegacija Općine Centar je 11. juna 2010. godine posjetila stadion kako bi ostvarila uvid u kojoj su fazi radovi.

Prilikom obilaska stadiona, predstavnici Općine, zajedno sa predstavnicima Centra za sport i rekreaciju, uvjerili su se da su radnici građevinske firme "IN" počeli radove na rekonstrukciji ambulante za gledaoce, prostorija za doping kontrolu; na južnim tribinama su počeli rekonstrukciju mokrih čvorova. Također su započeli radove na rekonstrukciji VIP lože koja će imati oko 1.000 sjedišta za gledaoce te posebne prostorije za press konferencije koje će biti smještene u okviru svečane lože, opremljene po savremenim tehničkim standardima.

U prvoj fazi rekonstrukcije stadiona također je planirana rekonstrukcija 33 kabine za novinarske ekipe koje prenose utakmice, te postavljanje oko 400 novih klupa ispred tih kabina. Nakon ovoga slijedi postavljanje novih stolica sa naslonom duž stadiona te rekonstrukcija svlačionica sa tri mokra čvora i prostorija za fudbalske sudije. Navedene radove finansiraju Općina Centar i Centar za sport i rekreaciju sa po 100.000 KM. Također je i Vlada Kantona Sarajeva izdvojila 50.000 KM.

Prilikom obilaska stadiona predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević je izjavio da navedena sredstva nisu dovoljna za završetak svih radova na rekonstrukciji, čija se vrijednost procjenjuje na milion KM.

"Zbog ovakvog odnosa prema ovom značajnom projektu, očigledno ostali nivoi vlasti smatraju da je Nogometna reprezentacija BiH samo interes Općine Centar, što svakako nije dobro. Ukoliko ovaj stadion u narednom periodu ne dobije licencu UEFA-e za odigravanje međunarodnih utakmica, to neće biti odgovornost Općine Centar, jer smo mi svoj dio obaveza izvršili, već će odgovornost snositi oni koji se vješto izvlače iz sufinansiranja obnove jedinog olimpijskog stadiona. Stoga očekujem da se po ovom pitanju hitno očituje Vijeće ministara, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koji moraju izdvojiti finansijska sredstva za završetak ovog projekta", rekao je Kovačević.

Kako je kazala direktorica Centra za sport i rekreaciju Jasmina Polić, naredna posjeta predstavnika UEFA-e Thierryja Favrea, koji obavlja dužnost sekretara UEFA-inog komiteta za stadione i bezbjednost, zakazana je za 7. juli, do kada se mora završiti 75% radova iz prve faze rekonstrukcije.

"Radovi teku planiranom dinamikom, tako da se nadamo da ćemo uspjeti ispuniti zadana očekivanja", kazala je Polić.