Završena prva faza radova
0

Obnovljeni stadion Koševo u novom ruhu

Piše: A. Karadža
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Rok za prvu fazu rekonstrukcije stadiona "Asim Ferhatović Hase" završava se sutra (20. august), a prema riječima Jasmine Polić, direktorice Centra za sport i rekreaciju, radovi su uspješno obavljeni i, što je najvažnije, UEFA je odobrila odigravanje kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2012. godine između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Francuske.

Ispoštovan dogovor sa UEFA-om

"Ispoštovali smo ono što je UEFA tražila od nas, a to je da do dolaska njihovog predstavnika za licenciranje stadiona bude završeno 70 posto radova, što je ispoštovano", rekla je Polić za Sarajevo-x.com.

Tokom prve faze rekonstrukcije stadiona "Koševo" obnovljena je kompletna upravna zgrada, svlačionice za domaće i gostujuće igrače, ambulanta i sala za doping-kontrolu.

Na južnoj tribini stadiona rekonstruisani su svi mokri čvorovi. I VIP-salon je potpuno rekonstruisan, a iznad svečane lože, koja je povećana za 300 mjesta, postavljena je nova tenda.

Novinari, koji izvještavaju sa stadiona "Koševo", radit će u poboljšanim uslovima. Naime, novinarski voz je saniran, postavljeni su pultovi na zapadnoj tribini namijenjeni pripadnicima sedme sile, kao i novi priključci za internet, kako bi im bilo omogućeno izvještavanje tokom i nakon sportskog događaja.

Završeni su i radovi oko terena, gdje su postavljene nove klupe za rezervne igrače.

Stadion "Koševo" sada je obasjano svjetlošću reflektora koji zadovoljavaju UEFA-ine i standarde tv-kuća koje rade prenose sportskih manifestacija.

Troškovi pola miliona KM

"Ukupni radovi iznosili su oko pola miliona KM. Obnovu stadiona "Koševo" pomogli su Općina Centar sa 100.000 KM i Vlada Kantona Sarajevo sa 50.000 KM, dok je ostatak troškova snosio Centar za sport i rekreaciju", rekla je Polićeva.

Ona je istakla da je preostala još zamjena stolica na zapadnoj tribini, koje moraju imati naslonjače, ali je tender za nabavku stolica poništen, a u toku je žalbeni postupak, koji je odgodio početak radova.

U planu je obnova mokrih čvorova na sjevernoj i zapadnoj tribini, dok će svi radovi na istoku sačekati do objavljivanja regulatornog plana za natkrivanje istočne tribine, jer nema smisla raditi nešto što neće trajati barem deset godina, rekla je Polićeva.

Kako je rekla direktorica CSR-a, nastavak radova zavisit će od obezbjeđivanja finansijskih sredstava. Novac za obnovu stolica trebao je obezbjediti Fudbalski savez BiH, ali je ta opcija otpala zbog poništavanja tendera za nabavku stolica, pa će biti potreban novi sastanak i dogovor čelnika Saveza i CSR-a.