Stadion 'Asim Ferhatović Hase'
0

Bliži se UEFA-in rok za kraj radova, novca nema ni pola

Sarajevo-x.com
Treći sastanak na temu rekonstrukcije Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" po UEFA-inim standardima održan je danas u prostorijama Nogometnog saveza BiH, a kako ističu iz Općine Centar, niko od pozvanih predstavnika državnih struktura nije se pojavio na ovom skupu.

Ukupna vrijednost radova na stadionu, kako bi on ispunio UEFA-ine standarde procjenjuje se na milion KM, a Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju i Općina centar izdvojili su po 100.000 KM, dok je Vlada Kantona Sarajeva izdvojila 50.000 KM. Kako ova sredstva nisu dovoljna, a problem je od šireg društvenog značaja, učesnici današnjeg sastanka još jednom su apelovali na političke strukture da se uključe u finansiranje.

Rekonstrukcija ovog stadiona je preduslov za održavanje međunarodnih utakmica, a krajnji rok za završetak radova je 20. avgust 2010. godine.

Nakon razgovora sa predstavnicima banaka, koje su zainteresovane dati kredit za ovu namjenu, saopćeno je da bankama trebaju garancije. Stoga je odlučeno da se formira tim koji će sačinjavati predstavnici Općine Centar, Centra za sport i rekreaciju, Nogometnog saveza BiH te predstavnik Federalnog ministarstva kulture i sporta Mujo Demir. Od narednog ponedjeljka će krenuti sa razgovorima sa predstavnicima vlada sva tri nivoa vlasti, kako bi se na vrijeme obezbijedile sredstva ili bankarske garancije za nastavak finansiranja rekonstrukcije stadiona.

Sa današnjeg sastanka u prostorijama Nogometnog saveza BiH
Sa današnjeg sastanka u prostorijama Nogometnog saveza BiH
Ukoliko se ovaj posao ne obavi do zadanog roka, Nogometna reprezentacija BiH će kvalifikacione utakmice za naredno Evropsko prvenstvo morati igrati na stadionu "Bilino polje" u Zenici.

Sedmog jula ove godine očekuje se posjeta predstavnika UEFA-e Thierryja Favrea, vršioca dužnosti sekretara UEFA-inog Komiteta za stadione i bezbjednost, koji će dati konačnu ocjenu tehničke opremljenosti Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase".